IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турският бизнес е загрижен за бъдещето на фона на политическата несигурност

Турската лира се срина най-силно от валутите на развиващите се пазари, а акциите изтриха печалбите си за тази година

14:33 | 07.05.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Вечерта на понеделник срещу вторник в редица квартали на Истанбул имаше протести.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Вечерта на понеделник срещу вторник в редица квартали на Истанбул имаше протести. Снимка: Ройтерс

Турската индустриална и търговска асоциация изрази безпокойство от предстоящото повторение на кметските избори в Истанбул. Във времена, в които трябва да се съсредоточим върху „обширни икономически и демократични реформи завръщането към електоралната атмосфера е обезпокоително", пише Tüsiad в Twitter във вторник. Тези опасения бяха изразенявани и преди, се казва в тиута.

Върховната избирателна комисия отмени в понеделник изборите за кмет през март в Истанбул след оплаквания от консервативната ислямсистка Партия на справедливостта и развитието и разпореди повторение на вота. В резултат на това турската лира бе подложена на допълнителен натиск и в началото на седмицата спада до най-ниското си ниво спрямо долара от октомври 2018 година насам.

Инвеститорите се притесняват за политическата стабилност в Турция и за евентуален нов спад на лирата. Турция е в рецесия от края на годината. Инфлацията поддържа постоянно високото ниво от около 20%.

Турската лира се срина най-силно от валутите на развиващите се пазари, а акциите изтриха печалбите си за тази година, след като инвеститорите интерпретираха решението да се преповори общинският вот в Истанбул като още една проява на влиянието на президента Реджеп Тайип Ердоган върху независимите институции.

Валутата отслабна до седеммесечно дъно, след като подразбиращата се волатилност се повиши. Основният борсов индекс в Истанбул спадна с до 2,5%, подхранван от опасенията, че един продължителен период на политически сътресения ще провали усилията за извеждане на икономиката от първата рецесия от десетилетие насам.

Решението „нанася драматичен удар върху върховенството на закона и отслабва демократичните стандарти в Турция", коментира пред Bloomberg Кристиан Маджо, ръководител на стратегическото звено за развиващите се пазари в TD Securities в Лондон, който очаква централната банка да повиши лихвените проценти с до 600 пункта през юли.  

Кандидатът на основната опозиционна партия - Републиканската народна партия (РНП), Екрем Имамоглу изпревари бившия премиер и приближен на президента Реджеп Ердоган - Бинали Йълдъръм с над 27 000 гласа. Върховният избирателен съвет реши в понеделник да отмени вота в полза на управляващата партия на президента Ердоган, който оспори резултата и заяви, че гласуването е било засегнато от нередности. Новите избори са насрочени за 23 юни. В понеделник вечерта протестиращи в кварталите на Истанбул Бешикташ и Кадикой излязоха на улицата срещу решението на избирателната комисия.

Лидерът на национално-консервативната Партия на Доброто Мерал Аксенер застана във вторник зад Екрем Имамоглу. Тя критикува решението на избирателния орган и заяви пред членове на партията си в Анкара, че волята на хората е била ограбена. „Срамувам се“, каза тя. Прокюрдската опозиционна Демократична партия на народите критикува в Twitter, че властите са се поклонили под натиск от турското ръководство и са взели решение, което няма и „искрица на демократичната легитимност".

Опозиционният вестник BirGün нарече решението на органа преврат. Съдебната власт е „спряна“. Директорът по комуникациите на президента Реджеп Тайип Ердоган защити решението като „победа на демокрацията“. Според изявление, публикувано във вторник на уебсайта на пресслужбата, Фахретин Алтун пояснява: „Решението на Висшия избирателен съвет трябва да се разглежда като опит да се помогне на изборните резултати правилно да отразят волята на нацията". 

Върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Фредерика Могерини също разкритикува решението. Тя призова за изясняване на начина, по който е взето решението за повторно провеждане на изборите. „Мотивите за това широкообхватно решение, което беше направено в силно политическа среда, трябва да бъдат незабавно достъпни за обществеността“, заявиха  Могерини и еврокомисарят Йоханес Хан.

В същото време двамата представители на ЕС поискаха от Турция да покани наблюдатели на изборите от Съвета на Европа. Осигуряването на свободен, честен и прозрачен изборен процес ще бъде от решаващо значение за всяка демокрация и ядро на отношенията на ЕС с Турция, поясняват те.

„Важно е избирателната комисия в Истанбул да може да върши работата си независимо, открито, прозрачно и в съответствие с международните стандарти, за да гарантира пълното доверие в изборния процес", заявиха Хан и Могерини.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:43 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 5
Иван Митев
преди 4 години
Все още в Турция пренебрегват, че източникът за техните страдания е грешния начин на работа на Турската централна банка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още