IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турският финансов министър се закани да сложи край на "терора на храните"

През януари цените скочиха с 6,5 процента

10:24 | 07.02.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

За "терор на храните" пише турският печат днес, като цитира обвиненията на министъра на финансите и държавната хазна Берат Албайрак за прекомерно раздути цени на хранителните продукти през януари. Албайрак предупреди, че през идната седмица властите ще предприемат действия срещу спекулата.

"През януари преживяхме хранителен терор, цените скочиха с 6,5 процента. През идната седмица ще направим стъпки. Общините ще запретнат ръкави, за да има по-евтини плодове и зеленчуци", каза министърът, цитиран от в. "Стар".

"Това се нарича хранителен терор", гласи заглавието на в. "Милят" по темата. На пресконференцията вчера Албайрак каза още, че очаква турската икономика да укрепне още повече през пролетта.

"През пролетните месеци ще видим силно подобряване на икономиката", изтъкна министърът, според когото положителните ефекти от направените от правителството стъпки вече се виждат.

Албайрак окачестви като "хранителен терор" прекомерното увеличение на цените на хранителните стоки по пътя "от нивата до масата", пише още "Милят". "Случващото се е спекула, някои се облагодетелстват. Това има и политически измерения", заяви министърът.

По отношение на мерките, които ще бъдат предприети от следващата седмица, Албайрак съобщи, че цените на земеделската продукция ще бъдат регулирани заедно с общините по места. По думите му се планира също съвместен проект с държавната Зираат банкасъ за инвестиции в обществен интерес в областта на оранжерийната инфраструктура. Новата инвестиционна програма ще бъде обявена от банката в края на тази седмица или в началото на следващата седмица.

"Терорът на храните ще свърши, народът ще си отдъхне" - така озаглавява материала си по темата в. "Йени сьоз". "Поисках да бъде извършена проверка на онези, които спекулират (с цените). Ще направим важни стъпки. До седмица ще обявя всичко", цитира изданието министъра.

По данни на Турския статистически институт цените на потребителските стоки в Турция са скочили с 20,35 процента на годишна база през януари, като най-голямо е поскъпването при храните и безалкохолните напитки - 30,97 на сто.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още