Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Централна и Източна Европа

Украйна е готова да съди „Газпром“ заради газа от Централна Азия

Ръководителят на „Нафтогаз“ казва, че Киев търси начини да разблокира доставки, за да смекчи загубата от „Северен поток 2“

Украйна е готова да съди „Газпром“ заради газа от Централна Азия

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Украйна е подготвена да предприеме съдебни действия срещу „Газпром“, за да деблокира доставките на природен газ от Централна Азия – ход, който може да гарантира, че има достатъчно вътрешно предлагане и приходи от транзит, дори ако почти завършеният газопровод „Северен поток 2“ на Русия влезе в експлоатация тази година, пише Financial Times.

„Газпром“ контролира притока на газ чрез газопроводите си в Украйна от Централна Азия. Тя блокира притока на газ от 15 години и ако не го одобри, ръководителят на украинската държавна газова компания казва, че е готов да обжалва пред органите, защитаващи конкуренцията в ЕС и да заведе дело срещу руския енергиен гигант пред международен арбитражен съд.

„Това ще промени правилата на играта, защото всички разбираме, че има огромен потенциал за пренос на централноазиатски газ през Украйна до Европа“, коментира Юрий Витренко, главен изпълнителен директор на „Нафтогаз Украйна".

„Говорим за десетки милиарди кубически метра… само централноазиатски газ, който може да запълни цялата газопреносна система на Украйна“, допълва той.

„Нафтогаз" подготвя официални искове за осигуряване на газ от региона и получаване на разрешение за транспортирането му през тръбопроводите на „Газпром“, процес, който според Витренко може да отнеме месеци.

Още по темата
„Ако те („Газпром“) кажат не, тогава следващата стъпка ще бъде жалба пред Европейската комисия и арбитражен съд“, допълва Витренко, отбелязвайки процес, който може да отнеме години.

Киев може да поиска от Брюксел да приложи директивите за защита на конкуренцията в ЕС, защото те засягат газовите доставки на пазарите в съюза.

Като ръководител на „Нафтогаз" Витренко оглавява усилия, които донесоха две присъди за няколко милиарда долара на международни арбитражни съдилища срещу „Газпром“ през 2017 г. и 2018 г. заради цени и транзитни споразумения.

Миналата година Витренко беше отстранен от компанията от тогавашния главен изпълнителен директор Андрий Коболиев.

В противоречиво решение от април тази година украинското правителство заобиколи надзорния съвет на „Нафтогаз", позовавайки се на неочаквани финансови загуби и спадащ добив на газ, и замени Коболиев с Витренко. Ходът беше остро критикуван от САЩ и други западни поддръжници като нарушение на корпоративното ръководство.

Витренко е говорил с FT по телефона от Вашингтон, където оглавява украинска делегация в последни усилия да убеди администрацията на Байдън да се откаже от отмяната на някои американски санкции срещу „Северен поток 2“.

„Нашето мнение е, че играта далеч не е свършила. Казваме на американски представители, че това е въпрос от националната сигурност за Украйна, Европа и САЩ“, допълва той.

Витренко подчертава, че дори ако „Северен поток 2“ бъде спрян, Киев ще продължи да притиска Газпром да пренася по-евтин централноазиатски газ, най-вече от Туркменистан, за вътрешните нужди на Украйна и транзита към Европа.

Украйна спря директните покупки на газ от „Газпром“ след анексирането на Крим от Русия през 2014 г., като вместо това внася горивото от европейските пазари, по-голямата част от което е от руски произход.

Витренко отбелязва, че ще се стреми към постигането на споразумение с „Газпром“, което ще позволи на европейски купувачи да купуват газ на украинско-руската граница вместо да получават доставките след пренасянето му през украинска територия. Подобен ход ще подтикне трейдъри да складират газ, закупен на по-ниски летни цени в големите подземни инсталации за съхранение в страната за износ по време на пика на търсенето през зимата.

„Ще имаме жизнен хъб в Украйна, защото ще имаме централноазиатски газ, както и газ от други производители в Русия, различни от Газпром“, допълва Витренко.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Централна и Източна Европа
Защо много българи и румънци не се ваксинират?