IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна въвежда по границите си биометричен контрол за чуждестранните граждани

Според говорител на граничната служба при пресичане на украинската граница гражданите на Русия ще преминават през "двустепенен контрол"

14:32 | 02.09.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Украйна въвежда по границите си биометричен контрол за всички чуждестранни граждани, включително за тези от Русия, от следващата година. Указ за това е подписан от президента на страната Петро Порошенко. За мярката информира агенция ТАСС, която се позовава на пресслужбата на държавния глава, цитирана от БНР.

До два месеца правителството на Украйна трябва да изработи механизъм и етапи за внедряване на система, чрез която чужденците и лицата без гражданство ще могат да отправят по електронен път заявки за намерението си да посетят Украйна.

Аналогично трябва да бъде изработена и система за влизане и излизане от страната на чужденци, включително руски граждани, притежаващи паспорти с безконтактен електронен носител.

Трябва също да бъде обновен списъкът на страните, представляващи миграционен риск и в него да бъде добавена Русия.

Говорител на украинската Държавна гранична служба поясни пред местна телевизия, че при пресичане на украинската граница гражданите на Русия ще преминават през "двустепенен контрол".

Освен че трябва да предоставят, както всички останали чужденци, биометрични данни (пръстови отпечатъци), те ще трябва своевременно да уведомяват съответните органи за намерението си да влязат в Украйна и да предоставят "минимален обем информация за себе си", каза говорителят Олех Слободян.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:36 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още