IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украинските протести продължават с пълна сила

След затихването около коледните празници гражданите се върнаха на площад "Независимост"

15:08 | 13.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Украинските протести продължават с пълна сила

Хиляди противници на украинския президент Виктор Янукович се събраха в Киев, за да подновят протестите, които бяха затихнали около коледните и новогодишните празници, съобщава Euronews.

Демонстрациите започнаха със сблъсъци с полицията и в петък Юрий Луценко, опозиционен лидер и бивш министър, бе тежко ранен.

Политикът и шампион по бокс Виталий Кличко заяви, че министърът на вътрешните работи, министър-председателят и президентът трябва да понесат отговорност за действията на полицията.

“Въз основа на това ние настояваме за персонални санкции за тези хора, които нарушиха човешките права“, категоричен е той.

Съпругата на Луценко Ирина обвини властите в Украйна, че се крият зад силите за сигурност и ги използват, за да бият хората. Опозиционният лидер е получил наранявания на главата по време на сблъсъците в близост до сградата на съда.

Уличните протести в страната започнаха на 1-ви ноември миналата година след решението на Янукович да се откаже от споразумението за свободна търговия с Европа в полза на по-тясно сътрудничество в Русия.

В знак на възмущение от насилието в петък вечер, протестното движение се върна на площад „Независимост“ с нова енергия след коледната пауза.

Според Луценко сега е времето, в което опозицията да създаде нова политическа стратегия и може би да получи малко помощ от страна на международната общност. 

Повече за протестите в Украйна вижте във видеото на Bulgaria On Air!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:03 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още