Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Централна и Източна Европа

Унгария ще гледа под лупа чуждестранните инвестиции

Сделките на стойност над 1 млн. евро в ключови сектори ще изискват разрешение от министъра на иновациите и технологиите

Унгария  ще гледа под лупа чуждестранните инвестиции

Премиерът на Унгария Виктор Орбан. Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Чуждестранните инвеститори в Унгария ще трябва да кандидатстват за специално разрешение, за да придобият повече от 10 на сто от местните компании, които се считат за стратегически важни, съобщава онлайн изданието Emerging Europe.

В указ, публикуван на 26 май, който използва противоречивото извънредно законодателство, което някои критици определят като основа за създаване на първата диктатура в Европейския съюз (ЕС), правителството на Унгария постановява, че чуждестранните инвеститори, които предприемат сделки на стойност над 1 млн. евро в сектори като здравеопазване, енергетика, производство на храни, управление на отпадъци, строителство, финанси, корабоплаване, отбрана и информационни технологии ще трябва да представят документация по придобиванията на министъра на иновациите и технологиите. В 45-дневен срок министърът може да одобри или да откаже искането.

Правилата ще важат до края на 2020 г., като терминът „чужденец“ ще се прилага за инвеститори извън ЕС, Европейското икономическо пространство (ЕИП) и Швейцария.

„Това не е въпрос на икономика, а на суверенитет“, коментира Тамаш Шанда, заместник-министър в Министерството на иновациите и технологиите. Той допълва, че новите правила ще защитят унгарските компании от чужденци, които искат да се възползват от коронавирусната криза, за да получат пазарен дял.

Още по темата

Унгарският парламент предостави на премиера Виктор Орбан правото да управлява с укази през март като част от въведеното извънредно положение заради коронавирусната криза, припомня медията. Това беше широко критикувано решение, защото част от законодателството, което се приема с укази, няма никакво значение за борбата с вируса. Едно такова решение е лишаването на общините, ръководени от представители на опозицията на Орбан, от глас при вземане на решения за финансовите им ресурси.

Унгарският министър на правосъдието Юдит Варга заяви по-рано тази седмица, че страната има за цел да премахне извънредното положение - и с това възможността на Орбан да управлява с укази, на 20 юни. В публикация във Facebook Варга определи международната критика срещу Унгария като „неоснователни атаки“ и добави: „Очакваме [нашите критици] да се извинят за провеждането на тази кампания, вместо да сътрудничат на борбата [срещу коронавируса]“.

По-рано този месец неправителствената организация Freedom House посочи в последния си доклад, че Унгария вече не е демокрация, а се управлява от „хибриден режим“ заради настъпателното отношение на Орбан към демократичните институции в страната.

Унгария се стреми да засили контрола върху чуждестранните инвеститори, като следва предположенията, че Полша също обмисля подобно законодателство. Полското правителство смята, че пазарната оценка на много полски компании е понижена заради коронакризата и те трябва да бъдат защитени от чужди поглъщания.

Вицепремиерът и министър на развитието Ядвига Емилевич каза миналата седмица, че „Полша не се продава“. „Не можем да позволим на компаниите, които старателно изграждат марката си от 20, 30 години, днес да станат евтини плячки, особено за пари, които идват извън ЕС“, допълва тя.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Централна и Източна Европа
Путин отложи инвестиционен план за 360 млрд. долара заради пандемията