Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Централна и Източна Европа

Unicredit може да купи седмата по големина руска банка

За разлика от други конкуренти, италианският кредитор възнамерява да подсили източноевропейския си бизнес със спасената от държавата "Открытие"

Unicredit може да купи седмата по големина руска банка

Снимка: Bloomberg LP

Италианската банка Unicredit очевидно се интересува от евентуално придобиване на руската банка „Открытие“, която беше спасена от държавата преди няколко години. Главният изпълнителен директор Андреа Орсел възнамерява отново да разшири присъствието на Unicredit в Източна Европа, съобщават запознати източници, цитирани от Bloomberg.

Според тях Unicredit ще започне проверка на банката още тази седмица. Базираната в Милано банка е наела консултант, който да направи преглед на счетоводните книги на базирания в Москва кредитор, и очаква процесът да приключи до няколко седмици, казват хората, пожелали да не бъдат назовавани.

„Открытие“ е руска системно значима банка, която беше национализирана през 2017 г. в рамките на най-голямата спасителна операция в страната, след като се срина заради лоши кредити, повечето от които бяха отпуснати на нейните собственици.

Още по темата

Интересът на Unicredit към руска експанзия е в разрез с тенденцията от последните години, когато някои чуждестранни кредитори, като Deutsche Bank, намалиха местното си присъствие, тъй като санкциите и рисковете за спазване на законодателството натежаха върху бизнеса. Освен Unicredit в страната все още присъстват австрийската Raiffeisen Bank International и френската Société Générale.

Говорителите на Unicredit и „Открытие“ не са коментирали темата.

Сделката би била успех за ветерана в областта на сделките Орсел след неуспешните преговори с италианското правителство за поглъщането на засегнатата от скандали банка Monte dei Paschi di Siena през миналата година. Той вече сигнализира за възможността за поглъщания, а бизнесът в Централна и Източна Европа вече е от съществено значение за Unicredit.

По данни на Banki.ru „Открытие“ е седмата по големина руска банка с общи активи от над 3,3 трлн. рубли (39 млрд. евро).

UniCredit, която присъства в 13 европейски страни, включително в България, е имала около 87 хил. служители към края на септември.

Руската централна банка, която е собственик на „Открытие“ от момента на спасителната програма, заяви през август, че е започнала подготовка за първично публично предлагане, но обмисля и възможността за продажба на стратегически инвеститор.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Централна и Източна Европа
Русия се доближава с още една стъпка до дефолт