Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Централна и Източна Европа

Управляващите в Румъния целят присъединяване към еврозоната до 2024 г.

Трябва да бъдем смели и да разберем, че това е задължителна стъпка и единственият шанс за Румъния да седне на масата на богатите, твърди Ливиу Драгня

Управляващите в Румъния целят присъединяване към еврозоната до 2024 г.

Снимка: Ройтерс

Делегатите на извънредния конгрес на управляващата в Румъния Социалдемократическата партия /СДП/ гласуваха за присъединяване на страната към еврозоната до 2024 г., предаде Ройтерс.

Лидерът на партията Ливиу Драгня заяви пред 4000 делегати на конгреса, че присъединяването към еврозоната е задължителна и естествена стъпка за Румъния, една от най-бързо нарастващите икономики в ЕС, но все още най-бедните и най-корумпирани страни.

Още по темата

„Ние трябва да бъдем смели и да разберем, че това е задължителна стъпка и единственият шанс за Румъния да седне на масата на богатите страни в Европа. Това е проект на национална солидарност", каза Драгня.

Суверенитетът на Румъния „ще бъде защитен със законите, които ще приеме парламентът", заяви още пред конгреса лидерът на СДП, предаде и ТАСС.

„При цялото ни уважение към западните страни, които съдействат за модернизирането на Румъния, националният суверенитет трябва да се определя в Румъния, а не в чужбина", каза Драгня.

„Румъния ще затвърждава стратегическото си партньорство със САЩ, развивайки икономиката. Имаме много добро партньорство в областта на отбраната, но Румъния има право да се възползва и от икономическата част на това партньорство. Изпълнихме всичките си военни задължения."

Така той реагира на твърденията, че независимо че Румъния разположи в Девеселу американски комплекс за противоракетна отбрана и е отделила два процента за нуждите на отбраната, инвестициите на САЩ в страната остават незначителни.

Същевременно Драгня обеща, че парламентарната група на СДП ще увеличи подкрепата на курса на Молдова за сближаването ѝ с ЕС и Румъния и "ще проучи възможността това лято да бъде предоставена финансова помощ на молдовското население с ниски и много ниски доходи". 

Анкета

Трябва ли България дa пpиeмe eвpoтo?

Коментирай

В речта си политикът попита делегатите искат ли той да остане техен председател, на което те отговориха с продължителни аплодисменти. Участниците в конгреса гласуваха за начало на обсъждането на пет национални конвенции - за влизане в еврозоната до 2024 г., за председателството на Румъния на Съвета на Европа догодина, за културата, за равноправие на половете и за стратегическото развитие на страната "Румъния – 2040".

Планирано е да бъде приета политическа програма на СДП и да бъдат избрани ръководни органи на партията.

България също прави постъпки да бъде приета в еврозоната, след като в деня на официалното откриване на българското председателство на Съвета на ЕС финансовият министър Владислав Горанов обяви, че се очаква до края на юни страната ни да кандидатства официално за присъединяване към Европейския валутен механизъм, известен като ERM II, като предварителна стъпка преди приемането на еврото. 

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Централна и Източна Европа
Фискалните промени в Румъния тласкат малките и средни фирми към България