IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В. Чуков: Взривът в Санкт Петербург е послание към Путин*

Жертвите вече са 14, установена е самоличността на заподозрения атентатор самоубиец

09:02 | 04.04.17 г.
<p>
	Руският президент Владимир Путин посети мястото на взрива в метрото на Санкт Петербург и положи цветя в памет на загиналите. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Руският президент Владимир Путин посети мястото на взрива в метрото на Санкт Петербург и положи цветя в памет на загиналите. Снимка: Ройтерс

Терористичният акт в метрото на Санкт Петербург е лично послание към президента на Русия Владимир Путин. Това становище изрази арабистът проф. Владимир Чуков пред БНТ.

Според него фактът, че руският държавен глава е бил в родния си град е много ясно послание към него. „Ако се направи анализ на атентатите през последните 17 години, Санкт Петербург остава място "на завет“, посочи още Чуков.

По думите му извършител на атентата най-вероятно е някаква група извън постоянно заподозрените в Русия – чеченците.

„Очевидно имаме нов компонент. Специално чеченците имат афинитет към Санкт Петербург. Счита се, че ако чеченци са готвели подобен тип атентат, местната диаспора е щяла да съобщи, т.е. не е имало предварителна информация. Вероятно става въпрос за групи или клетки, свързани с радикалния ислям“, посочи експертът.

Междувременно стана ясно, че жертвите от взрива вече са 14. Около 50 са ранените, като четирима от тях не са идентифицирани. Загиналите са на възраст между 16 и 70 години. Четирима от ранените са в много тежко състояние, съобщава Ройтерс, като се позовава на данни на руското здравно министерство.

Сред загиналите и пострадалите няма български граждани, съобщи пред Bulgaria ON AIR Светлозар Панов, който оглавява генералното ни консулство в Санкт Петербург. 

Обявен е тридневен траур в памет на загиналите.

Останки, намерени на мястото на взрива, сочат, че той е предизвикан от атентатор самоубиец, съобщава ТАСС, като се позовава на информация от Националния антитерористичен комитет на Русия.

Има подозрения, че атентаторът е свързан с радикални ислямистки групировки, забранени в Русия, заяви източник от правоохранителните органи пред агенция "Интерфакс".

Вече е установена самоличността на заподозрения атентатор самоубиец - 22-годишният киргизстанец Акбаржон Джалилов. Той е роден в град Ош в Киргизстан, но има и руско гражданство, съобщиха службите за сигурност в Бишкек, цитирани от БНР. По-рано руските медии разпространиха информация, че атентаторът-самоубиец имал връзки с радикалните ислямисти в Сирия. Предполага се, че той е внесъл в раницата си взривното устройство в метрото. Това е съобщил източник от правоохранителните органи, но окончателни изводи ще бъдат направени едва след анализа на ДНК проби.

*Обновена към 9:45 ч. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:29 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още