IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Русия обмислят пълна забрана за продажба на цигари на родените след 2014 г.

Здравният министър планира към 2025 г. тютюнопушенето да намалее с 25%

13:36 | 09.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Руското здравно министерство е подготвило нова дългосрочна концепция срещу тютюнопушенето, която предвижда пълна забрана в бъдеще на продажбата на цигари на лица, родени през 2015 г. и след това, съобщават ТАСС и „Известия“.

Концепцията за правителствена политика за противодействие на потреблението на цигари обхваща периода 2017-2022 г. и по-далечна перспектива. Тя е разработена по нареждане на здравния министър Вероника Скворцова.

В нея е заложена целта към 2025 г. тютюнопушенето да намалее с до 25%. 

По информация на „Известия“ основен момент в концепцията може да стане забраната за продажба на тютюневи изделия на хората, родени след 2014 г., дори след като навършат пълнолетие. Тази забрана евентуално ще бъде задействана през 2033 г.

Очаква се и пълна забрана за пушене в общинските жилища, във всички видове автомобилен  обществен транспорт, при междуградски и международни пътнически превози. На спирките на обществения транспорт пушачите ще трябва да се отдалечат на 3 м, преди да запалят цигара.

Предвижда се и забрана за пушене в присъствието на лица, възразяващи срещу цигарения дим, независимо от типа помещения.

По данни на Световната здравна организация младежите над 15 г., които пушат поне веднъж седмично, са намалели от 2006 до 2014 г.  сред момчетата от 27% до 17%, а сред момичетата – от 21% до 10%. По-малък е броят на пушачите и при 13-годишните. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:12 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още