IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Русия водката и цигарите може да поскъпнат с около 10%

Възможно е да се вдигне минималната цена на дребно на твърдия алкохол

11:42 | 19.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Руското финансово министерство очаква през юни 2017 г.  цената на водката в Русия да се увеличи, съобщава ТАСС.

Това ще бъде резултат от изменението на минималната цена на дребно за бутилка от 0,5 литра. Акцизите няма да се променят.

Ситуацията с акцизите за тютюневите изделия в момента е по-малко предсказуема, включително заради концепцията на здравното министерство за борба с тютюнопушенето, заради което е възможно да бъдат приложени и икономически методи за борба с цигарите. 

След тежкия инцидент в Иркутск, където над 70 души загинаха след отравяне с препарата за почистване „Бояришник“, руският президент Владимир Путин разпореди да бъдат засилени правилата за производството и разпространението на продукти, съдържащи спирт, както и да се увеличат наказанията и да се изменят акцизите на алкохола, за да се намали търсенето на заместители, отбелязва агенцията.

Въпреки повишението на акциза с 4,6% през тази година, от 2017 до 2019 г. финансовото министерство не планира повишение на налога, съобщи скоро на икономическия Гайдаровски форум директорът на отдела по данъчна и митническа политика към руското МФ Алексей Сазанов.

Агенцията отбелязва, че от 2014 до 2016 г. акцизът на твърдия алкохол в Русия не е променян. В същия период минималната цена на дребно се е движила в границите 185–220 рубли. Този показател е въведен през 2009 г. с цел в магазините за алкохол да не се продават по-евтини ментета.

В момента минималната цена на бутилка водка в магазина е 190 рубли (5,8 лв.).

В публикацията се отбелязва, че според проект на нормативен акт се предвижда увеличение на минималната цена на дребно на водката с 15%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още