Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Централна и Източна Европа

В Северна Македония днес се провеждат президентски избори

Това е първият вот след смяната на името на страната

В Северна Македония днес се провеждат президентски избори

Снимка: Pixabay

В Република Северна Македония днес се провеждат президентски избори, първите след подписването на Преспанското споразумение с Гърция и смяната на името на страната.

Президентът се избира на общи, преки и тайни избори за срок от пет години и за не повече от два последователни мандата. Сегашният президент Георге Иванов е преизбран за втори мандат на 27 април 2014 г. Той заема поста от 12 май 2009 г.

За поста държавен глава са се кандидатирали трима университетски преподаватели - Стево Пендаровски, кандидат на управляващата коалиция, водена от Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ) и Демократичния съюз за интеграция (ДСИ), кандидатката на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова и независимият кандидат Блерим Река, подкрепен от партиите Алианс за албанците и Движение "Беса".

За първи път в историята двете най-големи партии на македонците и албанците - управляващите СДСМ и ДСИ излизат с общ кандидат - Стево Пендаровски. Петдесет и шестгодишният Пендаровски се ангажира да доведе докрай процеса на евроатлантическа интеграция на Северна Македония и обеща единство, мир, стабилност и сигурно икономическо развитие на страната.

Кандидатката на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова (63), професор по конституционно право, е критик на споразумението за името с Гърция, тя го определя като незаконно и унизително. Силяновска определи продължаващото от две години и половина управление на СДСМ като "катастрофално" и обвини управляващата партия, че вместо да подобри живота на хората, да приложи реформи, да установи върховенство на закона, демокрация, борба с корупцията, борба с непотизма и европеизация, единственото, което е направила, е било да промени името на държавата. По думите на Силяновска-Давкова смяната на името е била "най-болезнената промяна".

Блерим Река (59) подчертава, че Преспанското споразумение е компромис, който открива пътя към интеграция в ЕС и НАТО. "Разбирам трудността, с която македонският народ прие това решение - промяна на името, но става дума за компромис, който открива пътя към интеграция в ЕС и НАТО", каза Река в един от телевизионните дебати. За него споразумението е печелившо и за двете страни - Гърция си е запазила античното минало, а Македония е спечелила европейското си бъдеще.

Според последното проучване на агенция "Рейтинг", проведено между 8 и 14 април, Пендаровски има подкрепата на 38,3 процента от избирателите, а Силяновска-Давкова - на 33,2 процента. Блерим Река би получил 12,6 процента от гласовете.

Ако, както се очаква, никой от кандидатите не спечели повече от половината от гласовете, двамата с най-голяма подкрепа ще участват във втори тур на 5 май.

На втория тур Пендаровски е по-вероятно да получи подкрепа от етническите албанци, които са между 25 и 30 процента от избирателите. За да бъде валиден вторият тур обаче, в него трябва да вземат участие поне 40 процента от общо 1,8 милиона избиратели.

(БТА)

По статията работи: Надежда Бочева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Централна и Източна Европа
Е. Захариева: Глобалната стратегия на ЕС трябва да се фокусира върху Западните Балкани