Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Централна и Източна Европа

Ваксината на Pfizer може да се съхранява и в обикновен фризер

Ново изследване доказва, че препаратът е високоефективен и при еднократна доза

Ваксината на Pfizer може да се съхранява и в обикновен фризер

Снимка: Behrouz Mehri/AFP/Bloomberg

Разработената от американския фармацевтичен концерн Pfizer Inc. и германската биотехнологична компания BioNTech SE ваксина срещу Covid-19 генерира стабилен имунитет след една доза и може да се съхранява в обикновени фризери, вместо при ултрастудени температури, става ясно от ново изследване и данни, публикувани от компаниите, цитирани от Wall Street Journal. 

Още по темата

Констатациите дават силни аргументи в полза на отлагането на втората доза от двукратната ваксина, както прави Великобритания. Те биха могли да имат съществено отражение върху политиката и разпространението на ваксините по света, опростявайки логистиката на разпространението на ваксината.

Само една доза от ваксината показва 85% ефективност за предотвратяване на симптоматично заболяване 15 до 28 дни след прилагането ѝ, става ясно от рецензирано проучване, проведено от израелския държавен медицински център Sheba и публикувано в медицинското списание Lancet. Pfizer и BioNTech препоръчват да се прилага втора доза 21 дни след първата.

Констатацията е доказателство за подхода, предприет от правителството на Обединеното кралство за отлагане на втората доза с до 12 седмици, за да може да се използват ограничени доставки за поставяне на единична доза на повече хора. Констатацията може да насърчи другите страни да последват примера. Почти една трета от възрастното население на Обединеното кралство вече е получило поне една ваксина. Властите в части на Канада и някои страни в Европа отдават приоритет на единична ваксина, надявайки се, че ще имат достатъчно дози за повтаряне, когато е необходимо.

Предварителните данни предполагат, че другата широко използвана ваксина във Великобритания, разработена от AstraZeneca PLC и Оксфордския университет, може да има значителен ефект след първата доза.

Израелските констатации произхождат от първите реални данни за ефекта на ваксината, събрана извън клиничните изпитвания в една от водещите държави по процеса на имунизацията срещу коронавируса. Израел е дал първа ваксина на 4,2 милиона души - повече от две трети от допустимите граждани на възраст над 16 години - а втора доза - на 2,8 милиона, показват данни на Министерството на здравеопазването. Страната има около 9,3 милиона граждани.

Проучването, в което са участвали около 9 000 души, също така установява 75% намаление както на симптоматичните, така и на асимптоматичните заразявания след първата доза. Изследването е публикувано като кореспонденция, което означава, че представлява възгледите на авторите, а не на Lancet.

„Това е първото проучване, оценяващо ефективността на единична доза ваксина в реални условия и показва ранна ефективност, дори преди да бъде приложена втората доза“, казва Еял Лешем, директор на Center for Travel Medicine and Tropical Diseases на Sheba и един от авторите на изследването.

Отделно, ваксината, която е разрешена в САЩ, Великобритания, ЕС и на други места, може да се съхранява и транспортира при температура между минус 25 и минус 15 градуса по Целзий - подобно на потребителски фризер, поясняват от Pfizer и BioNTech. Понастоящем в етикетите на ваксината се твърди, че тя трябва да се съхранява при минус 80 и минус 60 градуса по Целзий, което изисква сложно оборудване.

Компаниите заявиха, че търсят одобрение от Американската администрация по храните и лекарствата за промяна на правилата за съхранение на ваксината, което ще направи много по-лесно боравенето и нея и ще я направят потенциално по-достъпна за по-бедните страни без достъп до ултрастудено оборудване за дистрибуция и съхранение.

Угур Сахин, съосновател на BioNTech, каза, че данните за температурата ще позволят обработката на ваксината и в обикновени аптеки.

Първоначалното клинично проучване на Pfizer показва 52,4% ефективност след една доза, но не прави сравнение дали това се постига преди или след две седмици.

То се фокусира върху режим от две дози и разкри 95% ефективност седмица след втората доза. Проучването на Sheba показва, че само една доза може да достигне почти до това ниво на ефикасност.

По време на периода на събиране на данните вариант на коронавируса, който за първи път е открит в Обединеното кралство и се счита за по-заразен от първоначалния патоген, генерира над 81% от потвърдените случаи. Данните представляват сериозни доказателства, че ваксината е високо ефективна срещу мутацията, която принуди европейските правителства да удължат блокадите си.

Приложение към проучването на Sheba показва, че ваксината има 94% ефективност при предотвратяване на симптоматичен Covid-19 до 22 до 28 дни след първата доза. Този резултат е подобен на резултатите от два предишни анализа на ваксината, при които са използвани клинични данни, предоставени на FDA.

Великобритания е единствената западна държава, която налага забавяне от три месеца между първата и втората доза вместо първоначално препоръчаните три седмици. Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията актуализират своите насоки, като казват, че дозите могат да се прилагат с интервал от 42 дни, въпреки че агенцията все още съветва хората да се придържат към първоначалния график.

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (20)

   1| 2    
0
 
1
 
20
neon7 до: Solar Power
преди 2 седмици
'' Неон не е прочел изречението -CDC requests medical records to further assess reports"


Why You Can’t Trust the CDC on Vaccines
https://childrenshealthdefense.org/news/why-you-cant-trust-the-cdc-on-vaccines/
CDC: Corruption, Deceit and Cover-Up
https://childrenshealthdefense.org/advocacy-policy/cdc-corruption-deceit-and-cover-up/
CDC’s Vaccine “Science”— A Decades Long Trail of Trickery
https://childrenshealthdefense.org/news/government-corruption/cdcs-vaccine-science-a-decades-long-trail-of-trickery/
2
 
0
 
19
zelka007 до: kane
преди 2 седмици
човек , това са хора починали след поставяне на ваксина , такъв е редът , докладват се всички случаи в рамките на 2-3 дена . това е статистика ... :))) ... моля те , не падай на нивотот на форумният планктон . те не СА ПОЧИНАЛИ в следствие на поставяне на ваксината ... колко требва да си (цензура) за да го интерпретираш директно ... ?!

значи дневно в усато умират 2000 от инфаркт , 500 от битови инциденти , 500 от инсулт ... няма превишение на обикновенната статистика . ако например след поставянето на 1 милион ваксини смъртността от инфаркти или инсулти е увеличена , ще предприемат мерки и то ще предприемат мерки ако е завишена дори с 1% ... !! но не е ... няма завишаване на леталните случаи . значи следи се за автоимунни заболявания , следи се за мозъчни възпаление или възпаления на гръбначния мозък . това е опасното . и то се прояваява в рамнките на часове след ваксината . такива реакции трябва да се следят и са лечими състояния . но няма такива странични реакции . това обикновенно се изчиства още във фазата преди тестване на животни . с тестовете на животни само се потвърждава сигурността ... :))) ... щом е стигнало до хора значи имунната реакция е сигурна , въпросът е само в ефективността . следи се за алергични реакции , за да се ограничи група хора , за които да не се прилага ваксината . и то алергичната реакция в повечето случаи е към помощните вещества във ваксината а не към самият процес на ваксинирането ...

ужасни елементаризми от ужасно непознаване и незнание се коментират тука из форума ... :))) ... чак ми се изправят косите понякога колко зверски ограничени хора съществуват в ерата на google ... значи основни знания и информация се намират с две-три думи в google и 15-20 мин четене с разбиране ... непростимо е ...
2
 
3
 
18
Solar Power до: kane
преди 2 седмици
Няма профилна снимка
Не само това ! Неон не е прочел изречението - "CDC requests medical records to further assess reports" - няма да превеждам :) Дори няма потвърждение ,че ваксината е причина ....
2
 
2
 
17
Solar Power до: penman
преди 2 седмици
Няма профилна снимка
Няма смисъл това е като михаелис .... прочел някъде в португалски сайт следното. "След ваксинация починали 7 човека еди къде си. Разследването ще покаже от какво са починали." - Защо не прочитам и второто изречение просто :)
Не знаеш ли,че за да се купува вестника или сайта , то новината трябва да е гръмка. Явно само ти си заблуден.
В крайна сметка от ваксините е умрял 1 на 1 милион ... а този милион ако не си беше бил ваксинка щеше да даде 10 хиляди жертви.
Това са числата просто.
3
 
1
 
16
преди 2 седмици
Да се обучават кучета които надушват вируса - и ваксините стават излишни.

Такава практика вече има на много места, например на Аерогарата в Хелзинки -

https://theguardian.com/world/2020/sep/24/close-to-100-accuracy-airport-enlists-sniffer-dogs-to-test-for-covid-19 ,
като се твърди, че кучетата имат почти 100% точност при познаване кой има вируса и кой не - ЗНАЧИТЕЛНО по-голяма от тази на ПСР-Тестовете !

Представете си такива екипи с кучета на всички Гранични пунктове, на входовете на Болници, Училища, Заводи, Учреждения, Молове, Супери, Метростанции, Ж.П. Аеро и Автогари, Ресторанти !

Кучето подушва човека и ако е заразен, то просто СЯДА пред него.

Това ще даде възможност да се спасят хиляди човешки животи, да се спестят жестоки мъки и страдания на болните, както и огромни средства за лекарства, ПСР-Тестове, Ваксини, Доктори, Персонал, Линейки, за Болнично и Домашно Лечение, ще може да се отвори незабавно цялата ни Икономика на 100% и ще се ликвидира икономическата криза !

Хората които не искат да се ваксинират или да си правят ПСР, могат да минават тест с Куче !

Възможно е масовото въвеждане на такова тестване да ликвидира епидемията у нас за няколко седмици !

Възможно е такава задача да се възложи на отдела към МВР или МНО, който се занимава с трениране на кучета.

Още от Централна и Източна Европа
Кадър на деня за 7 март