IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Варшавската фондова борса иска да стане регионален център за бизнеса и инвеститорите

Фондовият пазар изгражда нова основна система за търговия, която ще е най-бързата в света и ще я направи глобален играч, според нейния директор

18:20 | 22.11.20 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bartek Sadowski/Bloomberg</em></p>

Снимка: Bartek Sadowski/Bloomberg

Когато Варшавската фондова борса (GPW) подписа споразумение с Централната банка на Армения през септември за придобиване на мажоритарен дял в Арменската фондова борса, това беше допълнителен сигнал, че GPW - вече най-голямата фондова борса в развиващата се Европа, преследва амбицията да създаде регионален център, който да бъде привлекателен както за фирми, така и за инвеститори.

От разговор с Марек Дитл, главен изпълнителен директор на GPW, много бързо става очевидно, че част от мотивите зад регионалното разширяване на варшавската борса е разочарованието от много компании от региона, които избират да се листнат на основните международни фондови пазари, но често, както той казва, без очевидна полза, пише онлайн изданието Emerging Europe.

Разбиране на по-голямата картина

Дитл иска да предложи на компании, базирани в развиващи се икономики в Европа, жизнеспособна опция в региона и ключовото, според него, са технологиите.

„Съвременните технологии и комуникации означават, че фирмите могат да бъдат също толкова видими за глобалните инвеститори на по-малки борси, колкото и на по-големите“, казва той, като предполага, че в някои случаи те могат дори да станат по-видими.

„Една компания може да бъде в топ 10 или в топ 20 на малките борси, но не може да влезе и в топ 500 на по-голям пазар. Ако сте малка фирма, може да бъде много трудно и много скъпо да се продавате в Ню Йорк или Лондон“, допълва той.

Дитл смята, че фирмите от развиваща се Европа често са погрешно съблазнени от „марката“ на световно известна борса като Nasdaq и понякога пропускат по-общата картина. „Много компании гледат на бранда, например Nasdaq, като на успех сам по себе си“, казва той и допълва, че компаниите трябва да определят бюджет и да преценят разходите и ползите, преди да решат къде да дебютират.

„Ако ще имате по-добра ликвидност и по-висока оценка на по-голяма борса, което ще компенсира огромните разходи, свързани с листването там, тогава, разбира се, то би имало смисъл. За по-голямата част от компаниите в развиващия се европейски регион, в Азия и дори за много, предполагам, в Западна Европа обаче няма големи ползи“, посочва още той.

Според Дитл стотици и дори хиляди компании в Централна и Източна Европа и на други подобни пазари биха се справили по-добре с намирането на борса близо до дома. Те могат да се възползват значително от достъпа до европейски и световни инвеститори и да избегнат големите разходи.

Регионално присъствие

Тук идва Варшавската фондова борса и нейната мрежа от регионални партньори: местно присъствие и това, което може да се определи като личен опит. „Едно от ключовите ни конкурентни предимства, освен по-ниската цена на листинга, е фактът, че много от инвеститорите, които нашата борса привлича, търсят по-малки компании, по-малки акции, възможности за растеж. Те се интересуват от нещо повече от пасивно инвестиране“, казва Дитл.

Още преди да сключи споразумението с Армения, GPW е ухажвала и други фирми в други страни от развиващите се европейски икономики, особено Грузия и Украйна. Това обаче е направено в партньорство с местните борси, „тъй като не искаме да ги изключваме от процеса“, посочва още Марек Дитл.

Последна актуализация: 21:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
дядя Вова
преди 3 години
Варшавската фондова борса иска да стане регионален център за бизнеса и инвеститорите Мооже!Да наложи санкции на Берлин и Париж, че си бият протестиращите граждани като мръсссни кучитъ!Ше стане морален ориентир на всичкио мигрантски бизнес и биомаса,че бие 2 шпакли на Хегемона иче стане..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още