IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Варуфакис: И дете щеше да разбере защо програмата за Гърция нямаше да сработи

Третата спасителна програма е нежизнеспособна за икономиката, която е в изключителна депресия и дългова спирала, коментира бившият финансов министър

14:50 | 04.09.15 г. 8
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	Янис Варуфакис.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Янис Варуфакис. Снимка: Ройтерс

Дори и дете щеше да разбере защо спасителната програма за Гърция нямаше да сработи. Това заявява бившият финансов министър на южната ни съседка Янис Варуфакис в интервю за CNBC.

„Едно 10-годишно дете с основни познания по математика щеше да знае, че нещата няма да приключат добре, когато имаш неустойчив дълг и опитваш да разрешиш проблема, като се преструваш, че е проблем на ликвидността, и разчиташ на най-големия заем в историята в условията на строги икономии“, коментира той.

Варуфакис, който е икономист по професия, бе център на критиките към Гърция заради това, че не прие спасителната програма, въпреки че страни като Португалия и Испания приеха подобни програми.

„Имаме шахматна дъска, на която Гърция е само малко пешка, за да бъде принесена в жертва“, казва той по отношение на високата вероятност, че средиземноморската страна щеше да напусне еврозоната, ако не бе приела новата спасителна програма.

Варуфакис отново говори за невъзможността за постигане на компромис с германския финансов министър Волфганг Шойбле по повод сделката, тъй като счита, че „еврото е зле проектирано“.

„Постигнахме съгласие по редица въпроси, но не и за разрешаването на този“, коментира гръцкият финансист, който се оттегли от поста това лято, след като в продължение на шест тежки месеца се опитваше да предоговори мерките за строги икономии, наложени от кредиторите на Атина.

Той похвали президента на Европейската централна банка Марио Драги, описвайки го като „изтънчен централен банкер“, въпреки че финансовата институция ограничи финансирането за гръцките банки по-рано тази година - ход, който парализира банковата система на страната.

Лидерът на СИРИЗА Алексис Ципрас все още е „личен приятел и отличен политик“, защити го Варуфакис. Той коментира още, че третата спасителна програма е „нежизнеспособна за икономика, която е в изключителна депресия и в голяма дългова спирала“.

Ципрас насрочи нови избори в Гърция през септември, които са вторите в рамките на година, но Варуфакис, който не желае да бъде преизбиран, коментира, че „не мога да погледна избирателите си в очите и сега да кажа, че нашата партия е способна да стабилизира икономиката“.

Освен това бившият финансов министър каза, че не вярва, че Ципрас, който сега води кампания за преизбирането си като премиер, вярва в условията на третата спасителна програма за Гърция.

„Той я счита за ненадеждна, също както и Международният валутен фонд“, отсича Варуфакис и добавя, че се гордее с действията на СИРИЗА тази година.

„Върнахме достойнството на гърците, защото се изправихме и заявихме, че не искаме повече кредити, докато не стабилизираме икономиката“, каза още той.

Всичко за дълговете на Гърция четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 6 rate down comment 1
serafima
преди 8 години
до studioaa Голяма боза е в главата ти, брато! Какъв е този карл маркс, който коментираш толкова странно? Чел ли си го въобще? Учил ли си го във ВУЗ? И си доказваш, каквото си искаш. Обществата изобщо не бяха построени според теорията на Карл Маркс. Още Ленин го изммени - деформира с теорията си за империализма като висш и последен стадий на капитализма. Карл Маркс би се обърнал в гроба, ако знае как го интерпретират такива като тебе. Била съм на конференции в САЩ, Франция, Унгария по наследството на Маркс като философски и икономически теории. Слава богу, че има доста грамотни специалисти да го четат и интепретират правилно. Той не е всичко, но е тухла, допринесъл за развитието на теорията. Май че човешкият *** си ти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 5
Pronto
преди 8 години
Ми тя панелката ми е от соца:) *** ти я остави нея, ами гледай как Варуфакис докара гърците баш до това - няколко евро с имагинерна стойност от банкомата на седмица. Колкото каже той, па ти ако искаш се размножавай, ако искаш умирай от глад.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 5
Jorkata
преди 8 години
Нагъл е, ама е прав.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 16 rate down comment 9
studioaa
преди 8 години
Тази група е средната класа или буржоа, както ги нарича комунистическия *** маркс. Едно идеално марксистко общество има 2 групи хора, партийни другари и техни случи 1% всички хора, които притежават 100% от всички материални и нематериални активи в една стана и 99% работещи бедни, чийто труд е експлотиран за да се поддържа социализма и всички да живеят с илюзията, че са "равни" или, че всички живеят еднаква мизерия навсякъде. Марксизма е нов вид феодализъм в действителност. Запитайте се защо социалисти и комунисти в Европа и Русия живеят в невероятен лукс от една страна с крадените парите на данъкоплаците, а уж защитават бедните от друга страна и са противници за едрия капитал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 13
studioaa
преди 8 години
Звучиш като като човешкия *** карл маркс, което на времето си мислеше, че "пролетариата" ще скочи на бунт и доведе "социализъм". Парите днес и когато и да било могат да са обезпечени само със стоки, а не със злато и сребро. "Златните" пари не са обезчепени с нищо, защото самото злато не може да се яде, нито да пие, нито да се живее в него и това, че много хора вярват, че то е ценно и затова то е ценно е просто един мит. Човешкото общество винаги е било базирано на йерархия и безкласово марксистко общество, в което няма бедни/богати не може да съществува, защото винаги една голяма група хора, които не са богати, ще бъдат ограбвани законно, за да има какво да ядат/пият бедните.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 13
qnidopi
преди 8 години
Затова ще си останеш цял живот роб - на заплатка. Преди 1500 години богатите са издържали робите си, грижили са се за тях. Някои роби са имали по-специален (привилегирован) статут. Сега повечето работещи пак са роби - даваш им колкото да се размножат, да имат за колибка (панелка) и да не умрат от глад. Днешните пари дългосрочно са с имагинерна стойност, след като са обезпечени с "думи" и "вятър". Всичко в Гърция беше най-обикновена планирано разграбване. Нали и тук имахте приватизация или бързо забравихте?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 26 rate down comment 11
Pronto
преди 8 години
Аз доколкото си сполням като дете ме учеха да не харча много, да спестявам и да се простирам според чергата си. Но това такива като Варуфакис хич не го разбират
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 13
forexar
преди 8 години
Този човек е мноооого нагъл !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още