IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Варуфакис стана клиент на гръцката прокуратура

Разследването е заради т. нар. план Б за създаване на паралелна на еврото валута

11:50 | 28.07.15 г.
Автор - снимка
Създател
Варуфакис стана клиент на гръцката прокуратура

Гръцката държавна прокуратура е стартирала разследване срещу бившия финансов министър на страната Янис Варуфакис, предават гръцките медии, цитирани от DPA.

Проверката не е изненадваща, след като водещите вестници писаха в изданията си от вторник, че прокуратурата при Върховния съд на Гърция също проучва възможността за намеса по скандалния случай.

Бившият гръцки министър на финансите Янис Варуфакис е подготвял подробен план за въвеждане на паралелна платежна система, ако Европейската централна банка (ЕЦБ) беше прибегнала до закриване на гръцките банки. 

Базираният в Лондон Форум на официалните парични и финансови институции (OMFIF) е публикувал запис, в който самият Варуфакис разказвал за своя таен план за създаване на паралелна платежна система.

Записът е бил направен от изказване на Варуфакис на видеоконференция с инвеститори и ръководители на международни хедж-фондове на 16 юли и е бил публикуван с негово съгласие, твърди медията. Тогава Варуфакис е бил предупреден, че неговото изказване се записва, но той не се е противопоставил. По този повод още тогава главната опозиционна партия "Нова демокрация" настоя за разследване.

Планът на Варуфакис е предвиждал създаване на паралелна на еврото валута, а в записа подробно е описан начинът, по който щели да бъдат използвани за целта данните от индивидуалните данъчни номера на гръцките граждани.

От записания разговор на 16 юли възниква въпросът дали в крайна сметка Гърция е имала план Б. Варуфакис казал, че преди изборите в края на януари и преди партията СИРИЗА да поеме властта в страната, премиерът Алексис Ципрас му е наредил да изготви атернативен план. Бившият министър твърди, че планът е бил готвен тайно от петчленна група още от декември 2014 г.

От правителството категорично заявяват, че никога не е бил обсъждан и разработван план за връщане на страната към драхмата.

Темата за Гърция можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:56 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още