Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Централна и Източна Европа

Великобритания ще удвои финансирането за Западните Балкани

Страната ще увеличи и броя на своите служители в областта на сигурността в региона, в опит да се справи с местната организирана престъпност

Великобритания ще удвои финансирането за Западните Балкани

Снимка: Архив Ройтерс

Великобритания почти ще удвои финансирането си за страните от Западните Балкани до 80 милиона лири стерлинги (106,6 милиона долара) и броя на своите служители в областта на сигурността в региона в опит да се справи с местната организирана престъпност, предаде Ройтерс.

На фона на предстоящото излизане на Великобритания от Европейския съюз догодина британското правителство заяви, че тези мерки, които включват също подобряване на киберспособностите на западнобалканските държави и разширяване на присъствието на панбалканските Стратегически резервни сили, показват, че страната остава ангажирана със стабилността на региона.

"Историята показва, че един стабилен и сигурен Западнобалкански регион означава една по-стабилна и сигурна Европа", каза британският премиер Тереза Мей в изявление, публикувано преди предстоящата днес в Лондон среща на високо равнище с участието на ръководителите на страните от Западните Балкани и някои европейски лидери.

Сред участниците в срещата ще бъде и българският министър-председател Бойко Борисов.

Западните Балкани включват Албания, Босна, Косово, Македония, Сърбия и Черна гора - всички те имащи амбиции да се присъединят към Европейския съюз, припомня Ройтерс.

Великобритания почти ще увеличи почти два пъти финансирането си за региона през 2020/2021 г. спрямо 2018/2019 г. до 80 милиона лири стерлинги от 41 милиона. Като удвои служителите си в областта на сигурността на Западните Балкани, Великобритания се надява да намали свързаната с наркотиците престъпност на своя територия и да засили отговора на региона на тежката и организираната престъпност, както и на насилствения екстремизъм.

Организирани престъпни групи от западнобалкански държави като Албания имат значително присъствие във Великобритания, отбелязва Ройтерс. Наскоро бе пресметнато, че една престъпна мрежа е внасяла във Великобритания средно по повече от 8000 килограма кокаин годишно на улична цена от 800 милиона лири стерлинги.

Сред другите планирани мерки е съвместното създаване от Великобритания заедно с Австрия и Норвегия на Балкански център за наблюдение на организираната престъпност.

Британското правителство ще отдели 1 милион лири стерлинги за обучение и съвети по въпросите на киберсигурността на Западните Балкани.

Аналогична сума ще бъде заделена, за да бъде помогнато на региона да се справи с тежки въпроси от своето наследство, включително за подкрепа на организации, работещи за откриване и разпознаване на 12-те хиляди жертви на конфликтите през 90-те години на миналия век, които все още са в неизвестност.

/БТА/

По статията работи: Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
4
 
3
преди 7 месеца
"Страната ще увеличи и броя на своите служители в областта на сигурността в региона, в опит да се справи с местната организирана престъпност"

Който нож вади, от нож умира.....
0
 
4
 
2
преди 7 месеца
По време на Чеченската война силно финансираха амуджите (главорезите) заедно със Саудитска арабия, с'я от Кавказ минаха на Балкани....
1
 
9
 
1
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Тая май почна да стопля, че ако гори плевнята на комшията не трябва да се радваш, а да гасиш...
И самата тя е наясно какъв тотален автогол е Брекзит, но поне се опитва да предотврати тотална катастрофа.

Още от Централна и Източна Европа
Ердоган вкара и зеленчуците в битката за местните избори