IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вятърната енергетика в Гърция се развива въпреки кризата

В южната ни съседка изискват 25 вида разрешителни за строеж на ветропарк, цената на изкупуване на тока от ВЕИ е приблизително колкото у нас

16:43 | 19.09.11 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Българска ветроенергийна асоциация</em></p>

Снимка: Българска ветроенергийна асоциация

Строителството на вятърни паркове в Гърция продължава въпреки кризата. Това стана ясно от думите на германския инвеститор Лео Ньотликс. Той е съсобственик във фирмата R.E. Services EPE, построила вятърния парк Gabris-Sefiros, намиращ се на хълмове край гръцкия град Триполи (на около 170 км от столицата Атина). Инвестицията във ветропарка е 60 млн. евро. 

Както се увери на място Investor.bg, вятърният парк се състои от 14 турбини, всяка с мощност от 3 мегавата, като общата инсталирана мощност на ветропарка е 42 мегавата. Така общото количество произведена електроенергия за годината би могло да е 84 млн. киловатчаса. За Investor.bg Лео Ньотликс обясни, че е предвидено - като се има предвид силата на вятъра в района, вятърните турбини да работят около 2000 часа годишно, като коефициентът на полезно действие на парка (КПД) е 23%.

Ньотликс посочи, че един проект за вятърен парк се счита за печеливш, когато средната скорост на вятъра в дадения район е 6-7 м/сек. Вятърните турбини на Gabris-Sefiros започват да работят при скорост на вятъра 3 м/сек, а при скорост 12-15 м/сек е оптималният им режим на работа.

R.E. Services EPE е подготвила напълно и нов проект за вятърен парк с наименованието „Анемос“, който ще се намира непосредствено до Gabris-Sefiros. Предвижда се новият ветропарк също да се състои от 14 ветрогенератора с обща мощност 42 мегавата. В момента се търси инвеститор за изграждане на ветропарка, чиято инвестиционна стойност също се изчислява на около 60 млн. евро, коментира Ньотликс.

Той допълни, че практическото строителство на Gabris-Sefiros е отнело 9 месеца, обаче общият период от създаването на проекта до получаване на всички разрешителни е продължил около 4 години. В Гърция преди избирането на даден район за евентуално изграждане на вятърен парк съответната фирма една година измерва силата на вятъра. Ако районът е подходящ за монтиране на ветрогенератори, са необходими 25 вида разрешители на различни институции в Гърция, „някои от които се дават доста трудно“.

В южната ни съседка, за разлика от България (където това се прави от електроразпределителното дружество или Националната електрическа компания), инвеститорът във ВЕИ сам строи електрическата мрежа, свързваща неговите съоръжения с общата електроенергийна система. Преференциалната цена на изкупуване на тока от ВЕИ в Гърция сега е приблизително колкото в България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
SiberianMan
преди 12 години
Защо изискват само 25 вида разрешителни за строеж на ветропарк? Защо не и 45 ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
jimaru
преди 12 години
И какво точно ще и ошушкат - вятъра ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
Ogibogi
преди 12 години
Браво!!! Да се ушушка още повече задлъжнялата Гърция! На колко ли се изкупува електоенергията?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още