IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Визитата на Путин в Китай, или приятел в нужда се познава

Руският президент Владимир Путин пуска чара си в посока Азия, за да подобри международния профил на страната си

08:50 | 25.06.16 г. 32
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Руският президент Владимир Путин пуска чара си в посока Азия, за да подобри международния профил на страната си, след като икономиката пострада от дълбока рецесия на фона на санкциите от Запада и срива на цените на петрола, коментира CNBC.

Путин пристига в Китай днес на официална държавна визита и за няколко бизнес срещи. Очаква се в програмата да преобладават теми като сътрудничество в областта на сигурността и геополитически въпроси.

Пътуването се случва малко след споразумението на Европейския съюз от тази седмица за удължаване на санкциите срещу Москва в сферата на енергетиката, финансите и отбраната за още шест месеца в отговор на анексирането на Крим през 2014 г. Вашингтон също запази съществуващите санкции през май.

След над две години санкции комбинацията от понижаващи се цени на петрола и сриваща се валута взе своите жертви. Брутният вътрешен продукт (БВП) се сви с 3,7% през 2015 г., а Международният валутен фонд (МВФ) очаква спад от 1,8% през тази година.

„Русия се опитва да покаже на Запада, че не е изолирана от света. Тя проведе икономическия си форум в Санкт Петербург миналата седмица с участието на редица силни бизнесмени и политици. Сега Путин се насочва към Китай, а вероятно и към Япония през септември“, казва Лорън Гудрич, старши анализатор за Евразия в Stratfor.

Макар че Москва поддържа силни отношения с азиатските страни, например Китай, Япония и Индия, има няколко фактора в момента, които карат Путин и колегата му - китайския президент Си Дзинпин, да задълбочат двустранните си отношения.

Повече инвестиции от Китай вероятно ще бъде основният фокус на Путин в опит да смекчи икономическата болка на Русия в момента.

„Русия отчаяно се нуждае от нови партньори и пазари за военната си индустрия, която Китай може да засили“, казва Гудрич. На форума в Санкт Петербург Русия подписа серия от сделки за разработването на ракетни двигатели, двигатели за самолети и хеликоптери за Китай, а разговорите за потенциално китайско участие в проект за скоростна железопътна линия между Москва и Казан също напреднаха.

Визитата може да предостави повече яснота по дела от 19,5% в държавния петролен гигант Роснефт, който Москва иска да продаде. „Нуждаем се от парите“, призна Путин миналата седмица, след като данни показаха, че дефицитът по федералния бюджет за май е на ниво от 5,5% от БВП, което е доста над целта от 3%.

Индийски и китайски компании са изразили интерес към сделката за 11 млрд. долара, а пътуването на Путин може да включва някои от най-сериозните дискусии между Роснефт и различни китайски енергийни компании, казва Гудрич. Засега представителите на Кремъл са показали предпочитания към съвместна собственост на Китай и Индия.

„Укрепването на енергийните връзки с Китай и Индия ще послужи още повече на геополитическите интереси на Путин, докато в същото време отнема пазарен дял от саудитците“, отбелязва Марк МакНамий, анализатор за Централна и Източна Европа във Frontier Strategy Group.

Макар че фокусът на Русия остава върху търговията и военното дело, Си Дзинпин вероятно ще се фокусира по-силно върху геополитическите въпроси.

„От икономическа гледна точка, а не от енергийна, Русия не може да предложи много на Китай“, казва МакНамий. Стабилните енергийни отношения ще бъдат от съществено значение за Си Дзинпин, след като Русия задмина Саудитска Арабия и стана най-големият доставчик на петрол в Китай през март.

„От много по-голяма важност е политическата подкрепа, която Русия предлага по отношение на външнополитическите въпроси в ООН, Г20 и на други места. Китай, естествено, е доволен да има полезен съюзник, докато се опитва да реформира водения от САЩ съществуващ ред, за да постигне геополитическите си цели“, продължава МакНамий.

Емблематичната програма на Си Дзинпин „One Belt, One Road“ (т.нар. Нов път на коприната) е ключова област, в която Китай се нуждае от сътрудничеството на Русия.

Влиянието на Москва върху по-малките страни от региона, с което да гарантира ентусиазираното им участие, както и минералното и енергийното ѝ богатство, използвано за по-широкото икономическо участие на страните членки по проекта, ще бъде от съществено значение за Китай, казва Стюарт Роло от University of Sydney. Ако обсъжданията между Си Дзинпин и Путин по Новия път на коприната минат добре, те могат да създадат конкурент на регионалните търговски споразумения, и по-конкретно Транстихоокеанското партньорство (ТТП/TPP) и Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ/TTIP), добавя Роло.

Си Дзинпин може да използва визитата и за обсъждане на китайските интереси в Грузия. Пристанищата на страната в Черно море, магистралата, простираща се от изток до запад, и железопътната инфраструктура са безценни активи за търговските амбиции на Китай за връзка между вътрешността на Евразия и Европа, твърди Stratfor.

Русия може да се окаже и полезен партньор по отношение на напрежението вследствие на различните териториални диспути на Китай с азиатските си съседи. По-рано този месец три руски военни кораба и китайска фрегата преминаха през спорното Източнокитайско море по едно и също време макар да няма потвърждение, че ходът е бил планиран.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

24
rate up comment 1 rate down comment 0
michaelis12
преди 7 години
змията и дракона се разбират и то доста добре също както коня и козата, но зпадната палляч явно не са учили китайска митология, за да разберат за кво иде реч ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 1 rate down comment 6
DutyFree
преди 7 години
https://bivol.bg/trutnev.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 1 rate down comment 7
DutyFree
преди 7 години
https://bivol.bg/%D0%B1%D0%BD%D0%B1-%D0%BE%D1%82%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%B8-%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4-3-%D0%B3-%D0%BD%D0%B0-%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%B5%D1%81%D0%BF%D0%BE%D0%BD%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D1%86%D0%B8%D1%8F.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 5 rate down comment 6
DutyFree
преди 7 години
НЕ ПРИЯТЕЛ, А ДРУГАР, НЕ СА ГО ПРЕВЕЛИ ПРАВИЛНО УЖАС.. ТО ТАКЪВ ЧЕРВЕН РЕНЕСАНС НИ ЧАКА, ЧЕ ВСЕ ЕДНО Е РАДИАЦИЯ, Ч.У.***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 4 rate down comment 6
DutyFree
преди 7 години
АМИ ИНВЕСТОРА ПРЕВЕЖДА, КАКТО ИМА ПО БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ И АГЕНЦИИ, А ТЕ СА 95 % РУСКИ, КАКВО ДА ПРАВИМ НИЕ ???? ДАЙ СЕГА ДА НЕ ЧЕТЕМ ДРУГО, КАТО ВАС ЛИ???? СМЕШКИ ТАКА СИ Е ПЛЮС ТОВА МАЖО И ТОЙ С МНОГО СОЛИДНИ ВРЪЗКИ В РУСКИТЕ СХЕМИ , АМИ НОРМАЛНО !!!ЕТО ИМАШЕ СТАТИЯ ЗА ПЪРВАНОВ ЧЕ ВЗЕЛ 41 ХИЛ ЛВ. ОТ ЕВРОАЗИЯТСКИЯ ФОРУМ!!! КОЕТО Е СУПЕР СМЕШНО, КОЙ ПЛАЩА ТАМ ПУТИН ЛИ??? 10 ГОДИНИ ВИ БЕШЕ ПРЕЗИДЕНТ ПОЛУЧАВАЩ ПАРИ ДИРЕКТНО ОТ МОСКВА, ВИЕ СИ ЖИВЕЕТЕ В ЧЕРВЕН РЕНЕСАНС ДАЖЕ И НЕ ГО ОСЪЗНАВАТЕ, КОЕТО Е НАЙ ГЛУПАВОТО!!ДА НО ИНВЕСТОРА, НЯМА ДА ВИ ПИШАТ ТОВА, ЩОТО МАЖО Е СИЛЕН ЩЕ ГИ СМАЧКА И КАКВИ ЛИ ОЩЕ РАБОТА.. МУТРЕНСКИ !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 3 rate down comment 4
DutyFree
преди 7 години
Какво да знам, там си пише !!! Провери и заведи дела, нещо друго??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 13 rate down comment 4
julian12
преди 7 години
Предлагам, Инвестора да публикува още 3 статии за Путин възвеличаващи неговият политически и военен гений. Това ще е достатъчно индивиди, мислещи на едноклетъчно ниво, да получат инфаркт от злоба. Така някои въпроси ще се решат от самосебе си. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 5 rate down comment 4
ing5rov
преди 7 години
Аха , ти не знаеш нищо...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 5 rate down comment 4
DutyFree
преди 7 години
АМИ ИМА СТАТИИ В БИВОЛЪ ... ТАКА ЧЕ НЕ ЗНАМ АЗ КАКВО ДА Вадя ????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 7 rate down comment 2
ing5rov
преди 7 години
"...НО ИНВЕСТОРА ИМ ЗНАЕМ МАЖОРИТАРЯ И ЧЕ В ЦКБ ИМА НАЗНАЧЕНИ РОДНИНИ НА ВИСШИ ДЪРЖАВНИ РУСНАЦИ И МАФИЯТА Е ОЩЕ ПО СИЛНА ТАКА ХАХАХАХАХА УЖАС АМИ СЕГА КАТО СА НАТРУПАЛИ СТОТИЦИ МИЛИОНИ, КОИ И ЗАЩО ДА СЕ РАЗВИВА, НЯМА СМИСЪЛ НАЛИ СИ ХАРЧАТ ПАРИТЕ, МАЖОВЦИТЕ ТРИМАТА, ТАКА ЧЕ ГОЛЯМ ХОЛДИНГ ГОЛЯМА РАБОТА!!!"Можеш ли извади доказателства в съда ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още