IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възстановяването в ЦИЕ ще е по-бавно, но по-устойчиво

Основно предизвикателство пред растежа в региона са необслужваните заеми и ясната регулаторна рамка

15:00 | 16.01.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Възстановяването в ЦИЕ ще е по-бавно, но по-устойчиво

Инвестициите на компаниите и активизирането на бизнеса са факторите, които ще донесат очаквания ръст на икономиката в страните от Централна и Източна Европа. С прогнозираните 2,6% средногодишен ръст на БВП на страните от ЦИЕ и 2,9% за Югоизточна Европа за периода 2013-2017 г. регионът остава много привлекателен за международните компании и банкови групи. 

Този ръст на икономиката обаче няма да дойде от повишение в потреблението на домакинствата, а от инвестиции в региона, споделиха участниците в един от работните панели на Годишната конференция на Euromoney, на който домакин беше УниКредит, се казва в прессъобщение на банката.

Характерно за развитието на региона на ЦИЕ в средносрочен план е, че прогнозираното увеличение на брутния продукт на страните ще се случва по-бавно, във все по-конкурентна среда, но едновременно с това ще е по-устойчиво.
В полза на устойчивото развитие на ЦИЕ ще е и тенденцията за плавна промяна на бизнес модела за финансиране, като все повече ще се разчита на местните спестявания като форма за финансиране вместо на чуждестранни капиталови потоци.

„Виждаме, че несигурната среда намалява апетита на  домакинствата  за взимане на потребителски и ипотечни заеми. В много страни от ЦИЕ корпоративните заеми представляват вече повече от 30% от баланса на банките и тази тенденция ще продължи“, посочи Джанфранко Бизани, директор Корпоративно и инвестиционно банкиране на УниКредит за ЦИЕ. 

Той посочи, че според него регионът е атрактивен за инвестиции в момента, особено заради ниските цени на имотите. Банкерът очаква стабилен ръст, особено в сектора на проектното финансиране.

„Съветът, който обикновено даваме на клиентите ни, търсещи експанзия в региона на ЦИЕ, е да се обърнат към рейтингова агенция, за да могат с тази оценка да получат най-добри цени за финансиране. Едновременно с това, искам да посоча, че отношенията с клиентите ни все повече не са банка-клиент, а по-скоро партньорство. Това е необходимо в трудната и несигурна среда, в която всички работим. Има промяна на парадигмата на отношенията с клиентите. Преди кризата клиентите можеха да ходят в банките, да получават финансиране и само да си изберат най-ниската лихва. Сега и за двете страни са важни дългосрочните партньорски отношения, цената не е водеща. Все по-голямо значение ще има банката да може да осигури комплексно обслужване и по-широко присъствие в региона“, смята Бизани. 

Участниците в конферентния панел на тема "Ролята на международните банки в ЦИЕ" бяха единодушни, че основно предизвикателство през следващите години, за да бъде постигнат желаният ръст на икономиката в региона, е да се работи по отношение на необслужваните заеми и създаването на ясна регулаторна рамка.

Сред предложенията бяха да се използват всички възможности за преструктуриране на проблемните заеми, така че максимално да бъде подпомогнат бизнесът. По отношение на регулаторите, очакванията на участниците в дискусията бяха съврзани с по-голяма яснота за исискванията на различните регулатори в различните страни от региона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още