IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възстановяването в Хърватия е застрашено от напрежение в управляващата коалиция

Икономическият ръст през първото тримесечие се ускорява до 2,7% на годишна база

15:44 | 31.05.16 г.
<p>
	Премиерът на Хърватия Тихомир Орешкович. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Премиерът на Хърватия Тихомир Орешкович. Снимка: Архив Ройтерс

Икономическото възстановяване в Хърватия се ускорява през първото тримесечие на годината, подпомогнато от износа и туризма, но напредъкът е застрашен от напрежение в управляващата коалиция преди вота на недоверие през юни, съобщи Bloomberg.

БВП се разширява с 2,7% на годишна база през първите три месеца, което е повече от 1,9-те процента, записани през периода октомври – декември 2015 г. На тримесечна база ръстът е 0,6 на сто. Това е шестото поредно тримесечие с растеж на годишна база след рецесията, която изтри 12% от БВП на Хърватия. 

Възстановяването в страната е изложено на риск, тъй като управляващата коалиция, която е на власт от едва четири месеца, е разединена преди вота на недоверие срещу премиера Томислав Карамарко през юни. По-малката от двата коалиционни партньора – партия „Мост“ - заяви миналата седмица, че някои от депутатите й ще гласуват срещу премиера, който оглавява Хърватския демократичен съюз. Това решение ще даде на опозицията мнозинство при вота, което би свалило правителството и усилията му за реформиране на бившата югославска република.

„Нестабилността в коалицията повдига въпроси за това, дали ключовите икономически реформи могат да се осъществят, при това навреме“, казва Отилия Данд, старши вицепрезидент на Taneo Intelligence. “Отлагането и смекчаването на реформите ще засегне негативно перспективите пред икономиката, както и нагласите на финансовите пазари”, допълва тя.

Тихомир Орешкович, премиерът технократ, който не членува в никоя партия, планира да съкрати правителствените разходи с 2,5 млрд. куни (372 милиона долара) тази година. В плановете са включени съкращения на раздутата публична администрация и на здравните помощи и пенсиите.

През април властите в Загреб прогнозираха, че икономиката ще нарасне с 2 на сто през 2016 г., след като миналата година записа ръст от 1,6%. Освен това правителството очаква бюджетният дефицит да се свие от 3,2% от БВП миналата година до 2,6 на сто, както и дългът да се понижи от 87% от БВП до 86%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:23 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още