Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Централна и Източна Европа

Washington Post: Демокрацията в Централна Европа бавно си отива

Щурмът е насочен срещу правовата държава и нейния гарант - независимата съдебна система

Washington Post: Демокрацията в Централна Европа бавно си отива

Снимка: Ройтерс

Докато популистките партии налагат дневния си ред в Полша, Унгария и Румъния, плуралистичните демократични норми се рушат и залитането към авторитаризъм отстъпва място на зараждащ се авторитаризъм. Щурмът е насочен срещу правовата държава и нейния гарант – независимата съдебна система, пише Washington Post в свой материал.

В Полша управляващата партия „Право и справедливост“, която вече установи контрол върху Конституционния съд в страната и по-нисшите съдебни инстанции, сега пристъпва към чистка във Върховния съд – финален арбитър по граждански и наказателни дела и по резултатите от избори. Нови правила за пенсиониране на по-ранна възраст ще принудят 27 от 72-та съдии да напуснат постовете си, въпреки че председателят на съда Малгожата Герсдорф отказва да се подчини.

Посегателството срещу независимата съдебна система в Полша е поредният ход, който отразява откритото презрение на партията към западните принципи на либералната демокрация. В отговор Европейският съюз започна дисциплинарно производство, но предпазена в процеса от сходен автократичен режим в Унгария, Полша едва ли ще усети болката от реални санкции.

„Това е пътят към гражданска война“, предупреди синдикалният лидер Лех Валенса, чийто профсъюз „Солидарност“ изигра основна роля за свалянето на комунистическия режим в Полша през 80-те години на миналия век.

Още по темата
В Румъния, където лидерът на управляващата Социалдемократическа партия беше осъден два пъти за злоупотреба със служебно положение, партията отвърна на удара, като опита да смекчи антикорупционните закони. Това е тежък удар за агресивната борба с корупцията в страната, където тя процъфтяваше двадесет години след падането на комунизма. 

Лидерът на партията Ливиу Драгнеа, който беше осъден за изборни измами и злоупотреба със служебно положение, намери убежище от скандалите по често използван от мошениците начин – като се представи за жертва.

Той напада съдебната система, като я определи за „паралелна държава“, и твърди, че тъмни сили са се съюзили срещу него. По примера на американския президент Доналд Тръмп неговите поддръжници оприличават съдебното преследване срещу Драгнеа на разследването за ролята на Русия при победата на Тръмп.

Антидемократичните сили в двете страни набират смелост благодарение на Унгария, която макар да е значително по-малка от Полша и Унгария, се опълчи на ЕС на фона на отдалечаването си от демокрацията.

Унгарският премиер Виктор Орбан, който е на власт от 2010 г., заглушава независимите медии, сплашва опонентите си, хули имигрантите и се оплаква от институциите, които не го подкрепят. До този момент ЕС не е измислил ефективен отговор на тези обиди към ценностите му, въпреки че европейските субсидии подкрепят икономиката на Унгария, както и на Полша и Румъния.

Демократичните сили в трите страни се борят, като отказват да се съгласят със съживяването на авторитаризма в региона, чийто край настъпи твърде скоро. Техният кураж е вдъхновяващ, но те заслужават нещо повече от безразличието на Вашингтон и немощта на Брюксел.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (19)

   1| 2    
1
 
2
 
19
khao до: george353
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
"Независимата" съдебна система е утопия. Само в щатите главния прокурор го сменяха няколко пъти.
---
и тук си пролича че нямаш идея кво говориш :):) Главния прокурор там е министъра на правосъдието, който е част от изпълнителната власт :):) .. и толкоз ! Това че тук не е така е основната причина да сме на това дерадже със съда и цацаратурата
3
 
1
 
18
khao до: KPetkov
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
но имам стар брой на работническо дело ... еее малко цапа, но удоволствието да си избършеш г... с някой другар е огромно !
4
 
7
 
17
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
"Независимата" съдебна система е утопия. Само в щатите главния прокурор го сменяха няколко пъти. Тя, системата, е постоянно под влиянието на политически или икономически, ултимативно всичките са икономически, групировки, кои легални, кои нелегални. Но това е професионално написана пропаганда която следва неотклонно корпоративната доктрина на спонсорите. Щатската плутокрация е паразитен организъм със силна олигархия която има влияние във вслички сфери на живота. Не е случаен и факта, че собствеинк на Поста е мосю Безос, чиито връзки, корабни въжета, с ЦРУ са добре документирани, което е абсолютен конфликт на интереси, но не и за него. Той има в пъти по-голямо влияние върху живота глобално от която и да е парламентарна камара, камера, шамандура, и тн. От вестника на Безос не трябва да се очаква да блика истина защото неговите интереси не съвпадат с тези на тъй наречените "деплорабълс", както ги нарече Хилари. Той е държава в държаватa и не обича свободомислещите. Те са опасни с техните идеи за достоен живот (голяма част от работещите в Амазон рачитата на купони за храна за да оцелеят), национална идентичност, и мирно съжителство. Хора като него превърнаха темата Русия в религия. Невъзможно е да докажем че съществува, но продължаваме да се молим. Накратко, всичко е пълен т.шак.
2
 
3
 
16
KPetkov до: khao
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
Личи си, че нямаш и една акция, с която да си избършеш г.ъз.а.
2
 
2
 
15
abdul до: Mavi Goz
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
отзад блатото е и по-зле.

Още от Централна и Източна Европа
Е. Захариева: Глобалната стратегия на ЕС трябва да се фокусира върху Западните Балкани