IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wizz Air каца на Лондонската борса

Нискобюджетната авиокомпания планира да набере около 200 млн. евро

17:33 | 22.05.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Wizz Air каца на Лондонската борса

Унгарската Wizz Air, най-голямата нискобюджетна авиокомпания в Централна и Източна Европа, планира да се листне на борсата в Лондон. Компанията планира да набере 200 млн. евро в опит да укрепи баланса си в момент, когато търси нови възможности за разрастване на бизнеса, предава Ройтерс.

Wizz Air, която стартира дейността си преди десет години, е най-голямата нискотарифна авиокомпания в региона, с пазарен дял от 38% и успява да печели в Централна и Източна Европа във времена, в които традиционни авиокомпании там фалираха.

„Бизнесът ни ще продължи да се разраства”, казва пред Ройтерс изпълнителният директор Йожеф Варади.

По думите му компанията, която има флота от 46 Airbus-а, планира да я увеличи до 82 самолета от типа A320 до края на 2017 г. Превозвачът отчете приходи от 1 млрд. евро за приключилата на 31 март 2014 г. фискална година при печалба от 89 млн. евро.

Wizz, сред чиито нискобюджетни конкуренти са Ryanair и EasyJet, пояснява, че възнамерява да реализира пласмента на акциите идния месец, но не дава подробности за броя на ценните книжа и цената им. Борсовият дебют ще се подпомага от  Barclays, Citi и JP Morgan, а водещ поемател ще е Nomura.

Листването се случва в момент, в който британската столица отчита бум на новите емисии, като от началото на годината досега 30 компании набраха 7,4 млрд. долара -  ръст от 163% на годишна база, пояснява Ройтерс. Не всички намерения за листване обаче се изпълняват. Така например търговецът на модна стока Fat Face обяви, че се отказва засега от своя борсов дебют.

В Унгария, където Wizz Air стартира дейността си през 2004 г., националният превозвач Malev изпадна в неплатежоспособност през 2012 г. след няколко години на сериозни загуби и безуспешни правителствени опити за спасяването му.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 2
michaelis
преди 9 години
абе, то на тая борса нож с две остриета, кат стане една бесна разпродажба и айде чаос, не зависимо дали компанията има печалби или загуби, ако стане нещо кат 2008 и айде в канала ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
MZ/X
преди 9 години
Браво, много добра новина! Ако успеят да наберат капитала вероятно ще се радваме на много нови дестинации :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още