IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Загуби за 1,7 млрд. евро грозят „последната въглищна електроцентрала“ в Полша

Поетапното премахване на държавните помощи за производството на електроенергия от изкопаеми горива ще доведе до финансов срив на новия енергиен проект на Полша

08:26 | 31.08.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Планираното поетапно премахване на държавните субсидии за производството на електроенергия чрез изкопаеми горива в Европейския съюз (ЕС) може да направи проекта за изграждане на полската въглищна електроцентрала Ostroleka C нерентабилен в рамките на няколко години, предава Euractiv, позовавайки се на доклад от мозъчния тръст Carbon Tracker.

Инвеститорите във въпросната електроцентрала, която в Полша е известна като „последната въглища централа“, може да изгубят 1,7 млрд. евро заради плановете на ЕС.

Проектът „Ostroleka C” е част от плана на полското правителство за гарантиране на енергийната сигурност на страната. Той е представен като необходимата добавка към идеята за налагане на възобновяемите енергийни източници, която отчасти ще замести редица остарели и неефективни електроцентрали, планирани да бъдат спрени до 2020 г. 

Но този проект силно зависи от държавната подкрепа, свързана с добива на изкопаеми горива, която понастоящем търпи постепенно редуциране на равнище ЕС на фона на усилията за намаляване на замърсяването на въздуха и ограничаване емисиите на парникови газове, причиняващи глобално затопляне.

Реформата на т.нар „механизми за разпределение на капацитета“ ще спре държавните помощи за централите, отделящи повече от 550 грама въглероден диоксид за киловатчас – ход, който би изключил фактически правителствената подкрепа за въглищата, както и за някои неефективни газови централи.

„Това може да бъде последното въглищно съоръжение, построено в Полша и ако наистина бъде построено, е обречено да се превърне в икономическо и финансово бедствие за страната" още преди да бъде пуснато в действие, смята Матю Грей от Carbon Tracker.

“Ако приемем, че няма плащания за пазарен капацитет, когато централата заработи, тя може да доведе до отрицателна настояща нетна стойност в размер на 1,7 млрд. евро“, добави той.

Все още се обсъждат подробностите около реформата за пазара на капацитет от законодателите на ЕС, като окончателното споразумение се очаква да бъде обявено в края на настоящата година. Полша вече смекчи въздействието на тази реформа като си издейства редица промени в сроковете за постепенно премахване на държавната помощ по време на предварителните разговори с други държави членки на ЕС миналия декември.

Окончателните мерки на ЕС все още предстоят да бъдат уточнени.

„Съгласно условията на сегашните договорености дори ако тези плащания за капацитет не бъдат забранени, те могат да бъдат редуцирани поетапно всяка година от 2025 до 2030 г.“, смятат от Carbon Tracker.

Проектът „Ostroleka C” е съвместно предприятие между две полски държавни компании – Energa SA И Enea SA.

Изграждането на централата претърпя четиригодишно закъснение, когато управителният съвет на Energa отложи старта на строителните работи през 2012 г., оправдавайки се с финансови затруднения.

Проектът бе възобновен през 2016 г., когато новият борд на директорите обяви намеренията си да търси стратегически инвеститор, за да облекчи финансовата тежест.

Ostroleka C представлява значителна инвестиция за Energa И Enea.

„За да стане по-ясно  – овърнайт капиталовите разходи за проекта представляват около 70 на сто и 65 на сто от пазарните капитализации на двете компании“, изтъква Грей.

Последната въглищна електроцентрала в Полша се превърна в „повтарящо се главоболие“ за Energa. Дружеството е свикало заседание на управителния съвет, насрочено за 3 септември, на което ще бъде предложено да се извърши гласуване сред акционерите за започване на строителните дейности.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още