Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Централна и Източна Европа

Захариева: Берлинският процес ще ускори евроинтеграцията на Западните Балкани

Според външния министър инициативата допълва, а не замества европейската перспектива на шестте страни

Захариева: Берлинският процес ще ускори евроинтеграцията на Западните Балкани

Снимка: БТА

„Несъмнено Берлинският процес ще ускори европейската интеграция на Западните Балкани. Нещо повече - тази инициатива допълва, а не замества европейската перспектива на шестте страни". С тези думи вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева се обърна към шестимата си колеги от Западните Балкани и от Великобритания, Австрия, Германия, Италия, Франция, Полша, Хърватия и Словения.

Те се събраха на конференция в Лондон в рамките на Петата среща на върха на Берлинския процес, която ще се проведе утре, съобщи пресцентърът на МВнР.

Министър Захариева припомни, че именно европейската перспектива е основният стимул за всички положителни развития в региона от последната година. „За това време постигнахме много - Договорът за добросъседство между България и Република Македония, споразумението за името между Атина и Скопие, стратегията за свързаност на шестте страни, Софийската среща на върха и дневен ред за Западните Балкани, последвани от решението за започване на преговори с Албания и Република Македония, както и редица иновативни решения в регионалното сътрудничество в рамките на ПСЮИЕ“, посочи първият ни дипломат, като подчерта, че дори само консенсусът сред 28-те страни членки за последното решение в Съвет Общи въпроси е вече успех. 

Още по темата

По думите й Берлинският процес и срещи като тази, в която участват и представители на гражданското общество, младежките организации и стартиращи компании, помагат да се запази фокусът върху Западните Балкани и след края на българското председателство и следващите австрийско и румънско.

Инициативата на Берлинския процес бе лансирана през 2014 г. от канцлера на Германия Ангела Меркел. Оттогава всяка година се провежда среща на върха на участващите страни. По време на последната среща в Триест, в която бе включена и България, бяха одобрени инвестиции на стойност над половин милиард евро, от които 194 млн. евро ще бъдат осигурени от ЕС, а останалата част - от заеми от Европейската инвестиционна банка, Европейската банка за възстановяване и развитие, както и чрез национално съфинансиране от страните от Западните Балкани.

Сред одобрените през 2017 г. проекти бяха газовият интерконектор между Сърбия и България, железопътна връзка между страната ни и Република Македония като част от транспортен коридор номер 8, както и железопътната връзка между България и Сърбия в рамките на европейския коридор номер 10.

(БТА)

По статията работиха: Екип на Investor.bg , редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Централна и Източна Европа
Ердоган вкара и зеленчуците в битката за местните избори