IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Законът за протестите в Украйна разгневи демонстрантите

Посланикът на ЕС в страната осъди начина, по който законът беше прокаран в парламента

10:48 | 17.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Законът за протестите в Украйна разгневи демонстрантите

Стотици демонстранти излязоха отново на протест на централния площад в Киев, само няколко часа след като поддръжниците на украинския президент Виктор Янукович одобриха закон, който ограничава антиправителствените протести, съобщава BBC.

В полза на приемането на новите правила гласуваха 235 от общо 450 депутати. Законът предполага, че поставянето на палатки, сцени и усилватели на обществени места в Украйна, без да е получено изрично разрешение от властите за това, ще бъде наказвано с глоба до 470 евро и до 15 дни арест.

Наказанието за хората и организациите, предоставящи съоръжения или оборудване за подобни митинги, ще е до 937 евро или задържане за период до 10 дни. За престъпление ще се счита и носенето на маска или скриването на лицето, като за това властите предвиждат до 15 дни арест.

Опозицията реагира изключително остро на решението и дори се стигна до физическа саморазправа в украинския парламент, малко след като беше приет бюджетът на страната за 2014 г.

Представителите на опозицията се опасяват, че новите мерки могат да означават, че съвсем скоро полицията ще се намеси, за да изгони протестиращите от площад „Независимост“.

Посланикът на Европейския съюз в Украйна Ян Томбински осъди начина, по който законът е прокаран в парламента. Решението не беше взето чрез използването на обичайната електронна система за гласуване, чрез която опозицията има възможност да възпрепятства гласуването, а с вдигане на ръка.

Какви бяха коментарите за новия закон за протестите в Украйна вижте във видеото на Bulgaria On Air!


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още