Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Централна и Източна Европа

Западните Балкани пренасочват 1,2 млрд. евро от субсидии за въглищата

Без държавна помощ всяка една въглищна централа в страните от Енергийната общност би работила на загуба, показва проучване

Западните Балкани пренасочват 1,2 млрд. евро от субсидии за въглищата

Снимка: Ройтерс

Страните от Западните Балкани, които са в процес на приемане в Европейския съюз (ЕС), продължават да генерират енергия чрез въглища с помощта на публични субсидии на стойност 1,2 млрд. евро, показва нов доклад, цитиран от Euractiv. 

Още по темата

Членове на Енергийната общност - международна организация, съставена предимно от страни кандидатки за членство в ЕС, са предоставили общо 2,4 млрд. евро инвестиции за производството на електроенергия чрез въглища през 2017 г.

Половината от тази сума е дошла от държавите в Западните Балкани – Сърбия, Босна и Херцеговина и Косово, приоритизирайки въглищната индустрия за сметка на алтернативните енергийни източници.

Без субсидии нито една въглищна централа в държавите от Енергийната общност не би могла да оперира, без да отчете значителни загуби, подчертава проучването.

„Страните от Енергийната общност не могат повече да пренебрегват последствията от поддържането на непечелившата, неефективната и неустойчивата енергийна система, базирана на въглищата“, заявява Янец Копач, директор на секретариата на Енергийната общност.

Страните от Западните Балкани, като Албания, Босна, Косово, Черна гора, Северна Македония и Сърбия, също имат споразумение с ЕС за регулиране на субсидиите – първата стъпка към членството в блока.

Китай и САЩ са основните източници на средства за поддържане на въглищните централи в тази част на Балканския полуостров.

Продължаващият одит на страните кандидатски за членове на ЕС ще вземе предвид оценката за въздействието върху околната среда, обществените поръчки и държавната помощ.

Без наличните субсидии разходите за енергия биха скочили с около 23% в Косово, с 29% в Северна Македония, с 31% в Босна и Херцеговина, с 37% в Черна гора и с 49% в Сърбия.

Очаква се тези страни да изпаднат в състояние на силен шок, когато влязат в схемата за търговия с емисии на въглероден диоксид на ЕС.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
5
 
1
fon
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Специално Албания произвежда 100% от тока си от ВЕЦ, повече и от Норвегия и само би спечелила от продажба на емисии.

Още от Централна и Източна Европа
Рамуш Харадинай подаде оставка като премиер на Косово*