IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Полша и Русия разменят удари на дипломатическия фронт

Преди около седмица Владимир Путин каза, че Полша носи отговорност за избухването на войната и това засили напрежението между двете страни

11:38 | 30.12.19 г. 24
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Полският премиер Матеуш Моравецки обвини руския президент Владимир Путин, че лъже в изказванията си, в които обвинява Полша за избухването на Втората световна война, предаде Асошиейтед прес. Според Моравецки Путин прави това, за да отклони вниманието от неотдавнашните руски политически провали.

Преди около седмица Путин каза, че Полша носи отговорност за избухването на войната и това засили напрежението между двете страни.



В петък миналата седмица руският посланик във Варшава бе повикан на разговор в полското външно министерство, за да му бъде изразен протест.

Втората световна война започва през 1939 г., когато в Полша нахлуват войските на нацистка Германия, а две седмици по-късно - и на Съветския съюз.

Двойната окупация е извършена дни след като двете тоталитарни държави подписват таен протокол за подялба на Полша и балтийските страни. Във войната загиват около 6 милиона поляци.

"Президентът Путин многократно е лъгал за Полша и винаги го е правил съвсем съзнателно. Това обикновено става в ситуация, когато властите в Москва усещат международен натиск, предизвикан от нейните действия. И то натиск не на историческата, а на най-съвременната геополитическа сцена", се казва в изявлението на полския правителствен ръководител. То бе разпространено чрез профила му във Фейсбук и в акаунта в Туитър на канцеларията на премиера, предаде ПАП.

Моравецки посочва няколко неотдавнашни събития, които определя като провали за Русия. Сред тях е наложената заради употреба на допинг временната забрана руски спортисти да участват в международни състезания и неуспешният опит на Кремъл "напълно да подчини Беларус на Русия".

Полският премиер отбелязва и удължаването на санкциите на ЕС срещу Русия, наложени заради анексирането на Крим, както и санкциите на САЩ, засягащи изграждането на руския газопровод "Северен поток - 2".

Смятам, че думите на президента Путин са опит за прикриване на тези проблеми, заявява Моравецки.

Някои опоненти на полското консервативно правителство обвиниха полските власти, че са се забавили и не са реагирали достатъчно категорично на изявленията на Путин от преди седмица.

Те бяха свързани с острата реакция на руския лидер срещу резолюция на Европейския парламент, в която се казва, че Съветският съюз, както и Германия, носят отговорност за започването на Втората световна война.

Руският президент нарече резолюцията "пълни глупости". Той каза, че причина за войната не е бил пактът Рибентроп - Молотов, а Мюнхенското съглашение от 1938 г. и подчерта, че Полша се е възползвала от него, за да осъществи териториалните си претенции към район, намиращ се днес в Чехия.

Путин отправи и обвинения срещу посланика на Полша в Берлин преди войната Юзеф Липски, който според него подкрепял политиката на Хитлер и бил обещал да му се вдигне паметник във Варшава, ако изпрати всички полски евреи в Африка.

БТА

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

24
rate up comment 12 rate down comment 8
Вся власть Советам!
преди 4 години
В случая е факт че руснаците обедняват, а заедно с тях и българските им ***. И че най-голямата държава в света има икономика по-малка от италианската. И че българите мразят Русия и руснаците, заради всички злини, които руската и съветската империя са причинили на България и българите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 5 rate down comment 12
vzhekoff
преди 4 години
В случая фактите не са на твоя страна, с което без да искаш си се сложил където ти е мястото - в групата на лузърчетата. Дали ще ти плащат копейки или центове - все тая - лузър си ! При това прави впечатление, че получаващите центове са ного по-ниско оценени и платени :) На фона на заплащането в аналогични други страни.Намери си свястна работа, вместо да сменяш ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 12 rate down comment 2
Вся власть Советам!
преди 4 години
Фактите са винаги слабото място на лузърчетата. Както и курса на рублата. Затова хейтите в мизерия и гладувате, чебурашки смешни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 2 rate down comment 12
vzhekoff
преди 4 години
Слабичко, като за среден 3. Няма да заработиш центове :)Ако продължаваш така неубедително да работиш, ще те подменят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 14 rate down comment 3
Вся власть Советам!
преди 4 години
Само че Судетите след войната са върнати на Чехословакия, както и териториите окупирани от Полша и Унгария. В Европа едва ли има етнически чисти държави и винаги ще има етнически малцинства, защото хората не живеят ограничени от естествени бариери, а разпръснато. Пример румънското малцинство в Македония (куцовласи) или немското малцинство в Румъния (Президентът им Клаус Йоханис е немец). Затова, решението не е постоянно местене на границите и етнически прочиствания (най-скорошният пример от България е Възродителния процес), а гарантиране правата на малцинствата."Прибирането" на Крим не е по никакъв параграф, а дали ще е задълго ще покаже бъдещето. Мен това лично не ме бърка. Важно е само за червените изпражненийца издържащи се с копейките пратени от Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 5 rate down comment 10
vzhekoff
преди 4 години
Щото поляците се изкарват жертви, а преди това са правили същото.И да - подкрепям, че Германия си е взела судетите (апропо - там след войната е направена една от най-големите етнически чистки в Европа - по т.нар. Бенешови закони). По същия параграф руснаците си прибраха Крим, понеже си е руски. Тъй ще си приберат и левобрежната Украйна и черноморската част.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 11 rate down comment 7
Вся власть Советам!
преди 4 години
Пак някой не доразбрал.През 1938 г. Германия, Полша и Унгария вземат от Чехословакия територии населявани с етнически германци, поляци и унгарци. Чехословакия е окупирана от Германия през пролетта на 1939 г. без участието на Полша. Франция и Великобритания не се противопоставят. Чембърлейн се среща лично с Хитлер и връщайки се в Англия слизайки от самолета казва прочутите думи "Ще има мир!" (цитирам по памет). Сега Чембърлейн е много оплют за отстъпките които прави на Хитлер, но не се споменава че по негово време половината бюджет на страната е бил за военни разходи. С тези отстъпки е печелел време за въоръжаване. Какво се хвана толкова с Полша? През 1938 г. Полша взима 800 кв км. от Чехословакия, Унгария взима 10000 (по други данни 12000) кв. км - една трета от територията на Словакия. Защо Полша ти е трън в очите като Унгария взима 12 (15) пъти повече?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 16 rate down comment 4
george353
преди 4 години
В края на септември 1938, Германия и Полша дружно за ръце окупират и си разделят Чехословакия с благословията на UK, Франция, и Италия, които буквално подаряват Судетска област с население над 3 млн. на Хитлер, като в това време полските окупационни войски нахлуват от север. Това е тъй нареченото "мюнхенско предателство" където Запада поднася Чехословакия на тепсия на нацистите. Тази статия ми мяза на крадеца дето викал дръжте крадеца.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 19 rate down comment 17
Вся власть Советам!
преди 4 години
Действително, 1938 г. Полша окупира 800 кв. км, но преди това Унгария окупира около 10000 кв. км. Предаването на територията е станало доброволно, съгласно Първият виенски арбитраж. Няколко месеца по-късно Германия окупира цяла Чехословакия, като подготовка за инвазията в Полша.Преди това пък Италия окупира Етиопия. Но това са "двустранни" войни. Войната става "световна" след нападението над Полша, 1939 г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 18 rate down comment 1
vzhekoff
преди 4 години
Реално ВСВ почва в далечния изток с нападението на Япония срещу Китай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още