IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Засилването на военното присъствие в Черно море е политически важно, според експерт

Русия наруши регионалния баланс на силите с незаконната анексия на Крим, коментира Бруно Лете

12:55 | 18.06.16 г. 9
Засилването на военното присъствие в Черно море е политически важно, според експерт

Русия наруши регионалния баланс на силите с незаконната анексия на Крим. Това наистина промени правилата на играта в региона. От друга страна възпиращата сила на НАТО в Черноморския басейн трябва да бъде доразвита. Като се вземат заедно тези два фактора е очевидно и логично Натовските черноморски държави да се стремят към засилено сътрудничество.

Това заяви в интервю за предаването "Събота 150" Бруно Лете, експерт по общата политика на сигурност на НАТО.

“От военна гледна точка България, Румъния и Турция сами могат да предоставят необходимите ресурси. Присъствието на САЩ би било хубаво, но не е напълно наложително във военен аспект, но от политическа гледна точка то е съществено и решаващо”, коментира Лете.

Според него участието на САЩ дава тежест на мисията – колкото по-многонационална е тя, толкова по-скъпо ще излезе на Русия да я предизвиква.

На въпрос възможна ли е юридически Черноморска флотилия, имайки предвид Конвенцията от Монтрьо, която забранява на нечерноморски държави да държат кораби в морето повече от 3 седмици, Бруно Лете каза, че Румъния, България и Турция са Черноморски страни, така че за тях няма такива ограничения. “Никой не се опитва да оспорва Конвенцията от Монтрьо – тя си остава. Решението е да бъде заобикаляна с ротация на военноморски сили. Фактически непрекъснатата ротация се превръща в постоянно присъствие”, коментира той.

Според експерта рискът от военни инциденти е много по-висок в Черно море, отколкото в Полша или Балтийските републики.

“Военната ексалация на Русия в Крим е притеснителна. Там тя развива военни способности, които са предизвикателство за останалите страни в региона. Не толкова в смисъл на директна военна атака, колкото подкопават стратегията за защитени зони – фактически руснаците ограничават пространството за маневриране на натовските сили. Трябва да затворим празнините в стратегията ни за възпиране на противника”, допълни той.

Според него решенията, предлагани от Румъния и Турция, са точно в тази посока. Руските партньори обаче трябва да разберат, че тези ходове не са агресивни – те са защитни, допълни Лете.

“Има голяма разлика. НАТО не искаше да увеличава ресурсите си в Черно море, организацията е принудена да реагира не само на анексията на Крим, но и на редица замразени конфликти в черноморския регион, където Русия играе централна роля – в Абхазия, Южна Осетия”, каза експертът.

Попитан логично ли е България да допуска военно нападение от Русия през Черно море, Бруно Лете посочи, че България е страна по член 5 от Вашингтонския договор и се ползва от закрилата му. “Само мога да кажа, че при хипотетична атака нямам никакво съмнение, че целият Алианс ще се притече на помощ”, каза той.

Според експерта засилването на военното присъствие в Черно море  е политически важно. “Това няма да бъде решаващото военно решение и от военна гледна точка не е кой знае колко мащабно, но то е политически важно. Същото важи и за Полша и Балтийските републики. Четирите сухопътни батальона там,няма да победят 10 хиляди войници от другата страна на руската граница. Фактът, че това са многонационални сили обаче носи голяма политическа символика”, заключи той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 22 rate down comment 10
ing5rov
преди 7 години
Винаги са били такива , мама им отвратителна да *** ! И първата и втората световна само се завъртяха накрая в Европа като хиени , да дооглозгат падналия !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 23 rate down comment 8
STRAHO
преди 7 години
От военна гледна точка България, Румъния и Турция сами могат да предоставят необходимите ресурси. Присъствието на САЩ би било хубаво, но не е напълно наложително във военен аспект, но от политическа гледна точка то е съществено и решаващо, коментира Лете."===Виж го ти НАГЛЕЦА му с НАГЛЕЦ! Чуждата кръв не му е скъпа!!!! Ако имат проблем с Русия САМИ да си го решават ОТ ТЯХНА ТЕРИТОРИЯ!!!! Ба...хти НАГЛОСТТА! Така де САЩ само ще посочват на хрътките и да бягат да се хапят! Американците да не са кучета че лично да хапят? Те са кучкаря! Отвратителна държава!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 24 rate down comment 8
lozkhris
преди 7 години
Да, защото именно когато отцепиха Косово, възможно най-незаконно, Русия ги предупреди, чче създават изключително опасен прецедент, който може да потопи Европа в безкрайни разпокъсвания...Тогава, естествено, никой не ги чу, защото Косово беше част от пъзела "ислямизация на Централна и впоследствие цяла Европа". Всъщност Крим сам по себе си беше много важен именно заради тая севастополска база - идеята беше руснаците да се изгонят от там и да се разположат "умиротворителни" ракети и там...зер Русия е най-страшния враг...само виж колко близо до базите на НАТО си е разположила територията !! А думичката "референдум" вече е анатема, навсякъде. Щото ако сега вземат да правят референдуми, хеле у такива "нестабилни" още "демокрации" като българската / ръководена от бивши политкомисари и номенклатурчици, впрочем, ДО ЕДИН !! /, резултатите ще са доста нелицеприятни...не каквито щеха да бъдат през 2004, когато и Европа не беше такъв Варшавски договор...още
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 27 rate down comment 9
aldy
преди 7 години
Стъпка по стъпка се върви към война с Русия. Фащовете много се надяват да пострадат само прокситата и отново да натъпчат джобовете от оръжейни доставки. Може, ама ако баба Меца не фърли един-два огнени къча и на пиндо станска територия. За което си има предостатъчно плаващи средства под носа на Чичо Сам. А те нека се репчат с "отбранителните" ПРО, заредени с "отбранителни" крилати ракети със среден радиус на действие по разните васални държавици. Кенеди беше достатъчно разумен държавник, но тия не са. Явно само дървото може да ги освести. И дано след това има един нов Нюрнбергски процес за фащисаните престъпници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 4
takiteasy
преди 7 години
инж. Петров, идва трета световна....няма тия одбри....ония лоши...всички ще ядат дървото....щото хората сме ограничено откъм някои раъбирания същество. Но полека полека като се наядем с дърво ако оцелеем...ще стане от на с Човек...свиркай си
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 21 rate down comment 8
Sinuhe from Egypt
преди 7 години
Експерт от НАТО . Тъй де , защо да не дразним Русия след като това осигурява заплатата ми до пенсия. А за България и за другите черноморски държави не ми пука. Ако и да Русия ги навре в *** ***. Нали моят ще е сит. Къде бе ненормалник си тръгнал с гол *** таралежи да мачкаш. Ами онези , вежливите човечета само да пръ*нат и не България , Румъния и Турция ами и цяла Европа ще замине в отвъдното. Не пипайте мечката по пъпа, защото ако не ти нея, тя тебе. *** с ***, май ти е домъчняло за руски ботуш. Бойко, качвай го и тоя на кораба и в Черно море а не само да лае от Брюксел, *** му с ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 30 rate down comment 7
lozkhris
преди 7 години
Добре, аз не мога да разбера, нас всички за боядисани канарчета ли ни вземат?! Базата в Севастопол си беше там и преди, Крим беше зона със специален статут !! Какво разместване на пластове, какви 5 лева !! Руснаците ограничавали пространството за маневриране на натовските сили / цитат / !! Абе *** ***, тя Русия ако реши след 2 часа Черно море е отцепено и ви е отрязала доставките на памперси...Не Русия, Турция си прави каквото си иска и вече наистина трябва да бъде озаптена, че на всички , освен на душеприказчика им им втърсна от султански изцепки !! И пристанете да повтаряте тая думичка "анексия" Анексия няма - в Крим беше проведен референдум, който е толкова легитимен, колкото и референдума в Шотландия !! Резултатите може да не изнасят на някого, но това е. И Русия и Амеирка си изграят геополитиката и си гонят собствените интереси. Което ме подсеща да се позаинтересувам дали това правим и ние....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 36 rate down comment 11
ing5rov
преди 7 години
"...тези ходове не са агресивни те са защитни..."Да бе , ами руски флот в Мексиканския залив ...ей тъй за защита ! Мама ви ненормална ...!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още