IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Затопляне на отношенията Русия-Украйна няма да има, твърди анализатор

Обезпокоителното са отношенията на България и Русия в контекста на стратегически обекти и проекти, каза проф. Захари Захариев

10:19 | 10.12.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

"Затопляне на отношенията Русия и Украйна няма да има, но срещата говори за частично разбирателство. Тя ще определи до голяма степен как ще се развиват нещата в газовите доставки занапред", каза за Денят ON AIR международният анализатор проф. Захари Захариев.

Припомняме, че президентите на Русия и Украйна Владимир Путин и Володимир Зеленски се споразумяха да съживят мирния процес в конфликтната зона в Източна Украйна.

На срещата в Париж в понеделник в "нормандски формат" заедно с френския президент Еманюел Макрон и германския канцлер Ангела Меркел обаче те не успяха да разрешат ключови въпроси като графика за провеждане на избори в Донбас и контрола на границите в контролирания от бунтовниците район.Путин, който представлява проруските бунтовници в Донбас, и Зеленски са се договорили за "пълно и цялостно въвеждане на примирие" в Източна Украйна до края на годината.

"Не виждам нищо обезпокоително за отношенията на България с Русия. Няма никакъв шпионаж в скандала, за който говорим в последните седмици. Москва трябваше да покаже, че е силният играч. Няма нищо, което мен да ме смущава като анализатор, който 30 г. е в сферата на тези отношения", допълни той.

По думите му обезпокоителното са отношенията на България и Русия в контекста на стратегически обекти и проекти - като например АЕЦ Белене, където бил намерен разумен баланс на интереси. 

"Нищо не очаквам от срещата Лавров-Тръмп, който е притиснат на политическата сцена", посочи още той пред Bulgaria ON AIR. 

Вижте още от разговора във видеото.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:08 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още