IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здравното министерство: Към момента няма данни за пренос на рутений в България

Производствено обединение „Маяк“ отрича да е източник на замърсяването с рутений

16:31 | 21.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;po-mayak.ru</em></p>

Снимка: po-mayak.ru

Няма опасност за здравето на гражданите заради пренос на рутений-106, уверяват от Министерството на здравеопазването в прессъобщение.

Според информацията към момента няма данни за пренос на радионуклиди на територията на България по данни от Националния център по радиобиология и радиационна защита. Коментарът е във връзка с появилата се в медиите информация, че радиоактивен облак с рутений-106 е преминал над страната.

Експертите от Националния център посочват, че стойностите, публикувани на страницата на Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС), не налагат предприемане на никакви радиационно-защитни мерки на територията на цялата държава.

Измерените от ИАОС стойности са ниски и нито една от тях не превишава нормативно установената граница на средногодишната обемна активност във въздуха.

Междувременно руското Производствено обединение „Маяк“ отрече да е източник на замърсяването с рутений-106 в изпратено до медиите прессъобщение.

По-рано днес бяха цитирани данни от руската метеорологична служба Росгидромет, която съобщи, че всички наблюдателни станции в Южен Урал са отчели повишени концентрации на изотопа рутений-106 (Ru-106). Най-висока концентрация е била установена от станцията в село Аргаяш. То е разположено на 30 км от ядрения комплекс „Маяк“.

Компанията твърди, че данните от Росгидромет позволяват да се направи извода, че дозата, която би могла да бъде получена от човека, е 20 хил. пъти по-малка от допустимата годишна доза и не представлява никаква опасност за здравето и живота на хората.

В съобщението се казва още: „Първите данни за повишени стойности на обемната активност на Ru-106 в атмосферата са регистрирани едновременно в страни от Западна Европа, Татарстан, Волгоград и в Южен Урал с едни и същи нива (10-20 mBq /m3). Изключително високи концентрации на Ru-106 в атмосферата са регистрирани в Словакия (29-30 септември 2017 г.) и в Румъния (30 септември 2017 г.), които са на около 3 хил. км разстояние от ФГУП Производствено обединение „Маяк“.

Замърсяването на атмосферата с изотопа на рутений-106, посочено в съобщението на „Росгидромет“, не е свързано с дейността на ПО „Маяк“, се казва още в информацията.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:32 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още