IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зеленски: Замразените руски активи могат да бъдат използвани за възстановяването ни

Украйна ще бъде модерна и сигурна държава, коментира украинският президент пред Световния икономически форум в Давос

16:22 | 23.05.22 г. 7
<p>
	<em>Володимир Зеленски. Снимка:&nbsp;President.gov.ua</em></p>

Володимир Зеленски. Снимка: President.gov.ua

За затягане на санкциите срещу Русия и подкрепа на Запада за възстановяването на Украйна, за което могат да бъдат ползвани и замразените активи на Русия, призова украинският президент Володимир Зеленски в своето приветствие пред Световния икономически форум в Давос. Последните три месеца са показали абсолютен прецедент - пълното обединение на демократичния свят, смята той.

Ако светът беше така обединен и през 2014 година, когато Русия анексира Крим, нямаше да се стигне до пълномащабна война, отбеляза още Зеленски и допълни, че победата на Русия в Украйна би насърчила и други диктатори да започнат военни действия по света.

"Ако агресорът вижда, че може да загуби всичко, то това ще намали желанието му да започне война", категоричен беше украинският президент.

Зеленски поиска засилването на санкциите срещу Москва, включително петролно ембарго, поставяне на всички руски банки в черния списък на Запада и отказ от търговски отношения с Русия, за да бъде принуден Кремъл да сложи край на военните действия. Той призова световните лидери и бизнеса да не чакат Русия да използва "специално" оръжие - химическо, биологическо или ядрено, за да се решат да прекъснат отношенията си с нея.

В последвалата дискусия за бъдещето на Украйна Зеленски подчерта няколко важни аспекта, включващи основно сигурността - нуждата от модерна отбранителна система и споразумения с други държави гаранти на сигурността. "Трябва да създадем такива условия, при които всеки човек и всеки бизнес да не се страхуват да съществуват и да се развиват на наша територия, допълни той.

Възможност за Украйна е цифровизацията и развитието на технологиите, както и реформа в институциите, включително и борба с корупцията. "Модерна и сигурна държава", заключи още Зеленски в отговор на въпроса за неговото виждане за Украйна след края на войната.

Украинският президент призова и компаниите, които все още не са напуснали Русия, да го направят и да не допринасят за финансирането на военната машина на Москва. Всяка компания, която напусне руския пазар, е добре дошла в Украйна, където ще получи пълната подкрепа от властите и ще се радва на свободния пазар, за да подпомогне възстановяването на градовете и индустрията, допълни украинският президент.

По време на дискусиите Зеленски отбеляза и блокираните пристанища в Черно море, които спират развитието на нормалните търговски отношения и износа на основни хранителни продукти. Износът на Украйна е намалял шест пъти от началото на войната, допълни още украинският президент. Ако това продължи, може да се очакват проблеми с изхранването на страни в Азия и Африка, което от своя страна може да доведе и до политическа нестабилност в големи региони. 

Той призова Западът да гарантира коридор за украинския износ, а Русия няма да може да "възрази" на водещите световни лидери срещу него. Няма лесни опции за това - възможно е да бъдат ползвани и жп връзките между Европа и Украйна, както и пристанищата в Балтийско море, допълни още Володимир Зеленски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 0
Petar2015
преди 1 година
Ние няма ли да щипнем от тези "конфискувани" пари? Страдаме и подкрепяме през цялото време. Не е честно да ги обере само един. А какво й пречеше да Украйна толкова години да стане "модерна и сигурна" държава? Да не би да е корупцията и комунистическия манталитет? Или може би уважаемите им съграждани, дето им е писнало и искат да си правят отделни държави? Войната ще реши проблема с тях, но другите ще останат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Спокойно, таварищи, парите ще бъдат използвани точно затова, НО и за обезщетяеане на компании, чиито активи бяха национализирани от кремъл. Заводи, стотици самолети за гражданска авиация и тн. Скажите досвидания на тия деньги, които са запорирани, няма Запада да плаща разрушенията на алкохолизираните opки!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 2
Борката
преди 1 година
Американците казаха - не може. Няма никаква юредическа вратичка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 3
0pk
преди 1 година
Ама и от юридическа гледна точка ли е правилно? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 6
Repoman
преди 1 година
Сериозно? Това да не ти е Афганистан? Никой няма да посмее да конфискува поробни суми и да рискува ядрен конфликт, защото на 90% това ще е отговора или по-скоро ултиматума от страна на Русия с цел защита на интересите на народа при подобни искания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 7
юрист
преди 1 година
Много правилно- точно това трябва да се случи- замразените руски активи да послужат за следвоенното възстановяване на украинската икономика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 5
0pk
преди 1 година
Не могат, Zeльо. Вече за изхарчени :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още