Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Централна и Източна Европа

Златото в резервите на Русия е напът да достигне най-високото си ниво от 17 г.

От 2007 г. страната започна да ускорява покупките на злато и днес делът на златото в резервите на Русия е близо 17%

Златото в резервите на Русия е напът да достигне най-високото си ниво от 17 г.

Снимка: Архив Ройтерс

Владимир Путин играе голяма роля в поддържането на възхода на златото. Откакто руският президент започна геополитическа офанзива в Украйна през 2014 г., активът убежище отбеляза първия си годишен ръст от четири години през 2016 г. и е напът да постигне още един през 2017 г., коментира Bloomberg. Възползвайки се от икономическите и политически сътресения от Северна Корея до Brexit, златото е сред най-добре представящите си суровини тази година.

В същото време Руската централна банка е засилила над два пъти темпа на покупки на злато, увеличавайки дела на суровината в международните си резерви до най-високото им ниво, откакто Путин дойде на власт преди 17 години, сочат данни на World Gold Council. Само през второто тримесечие банката е осъществила 38% от всички покупки на злато от централните банки.

Златната треска“ позволява на Руската централна банка да продължи да увеличава резервите си, докато в същото време се въздържа от покупки на чуждестранна валута от вече над две години. Тя е една от малкото централни банки, които запазиха доверие в скъпоценния метал, докато глобалното търсене спадна до двегодишно дъно през второто тримесечие.

Златото е актив, който не е зависим от никое правителство и всъщност, предвид това, което обикновено се държи в резерви – от никое западно правителство“, казва Матю Търнър, анализатор в отдела за метали в Macquarie Group в Лондон. „Това може да изглежда привлекателно предвид финансовите санкции срещу Русия“.

Освен че е най-големият официален купувач на злато, Русия е и сред трите най-големите производители в света, а централната банка купува от местни миннодобивни компании чрез търговски банки, а не от отворения пазар.

Откакто започна да ускорява покупките на злато през 2007 г., собствеността на Русия е нараснала над 4 пъти до 1716 тона в края на юни, с което остава малко зад Китай, но е преди Турция, Индия и Мексико взети заедно, посочва World Gold Council. Така делът на златото в резервите на Русия от 427 млрд. долара е близо 17%.

Ако Русия продължи да купува със същия темп, World Gold Council казва, че годишният ръст през 2017 г. „може силно да доближи“ 200-те тона, купувани годишно през 2015 и 2016 г. От Руската централна банка отказват коментар по въпроса.

Макар че цената на златото все още отчита повишение от 11% за 2017 г., през септември тя спадна до най-ниското си ниво от август и отчете най-голямата си месечна загуба за тази година. Плановете на Федералния резерв на САЩ да затегне паричната политика отнемат от привлекателността на метала, докато доларът се възстановява. Златото в момента се търгува с 0,11% нагоре до 1273,24 долара за тройунция.

Големият дял на златото в резервите на Русия не притеснява твърде много Fitch Ratings – единствената голяма кредитна агенция, която дава на страната рейтинг по-висок от „junk”.

В крайна сметка резервите трябва да бъдат ликвидни“, казва Ерих Ариспе, директор във Fitch. Подобно на други суровини златото „може също да бъде ликвидно. Затова в този момент нямаме опасения за резервите“.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

2
 
9
 
4
michaelis12 до: crammer
преди 1 година
А иначе, инвестициите в злато носят такава доходност, колкото и в парния двигател.
-------------------------------------------------------------
каза и отсече пещернякът в периферията на колониите където финансовата култура е не 0 а -100 ..... :))
3
 
11
 
3
Mavi Goz до: crammer
преди 1 година
Мда... Сега е моментът и другите ан^аллизатори от твоята група да напишат тазгодишната прогноза за предколедния фалит на Русия. Доста свободно творчество изчетохме тук на тази тема от три години насам... :lol: Разкажи как нарастването на златните резерви ще доведе до провал на Путин и целата държава... :lol: И къде виде некой да търси виновни там? Или немат твоите зорки очи да видят надвисналата беда? :lol:
17
 
1
 
2
преди 1 година
Няма профилна снимка
Цената на златото в долари може и да се покачва, но от към еврото тя спада и така вече година две...толкова за стратега Путин и Русия. И кой ли ще изкара виновен за минавката...Америка, Европа. А иначе, инвестициите в злато носят такава доходност, колкото и в парния двигател.
0
 
14
 
1
преди 1 година
Няма профилна снимка
Да ги притеснява ?
Напротив, би следвало да се притесняваме ако резервите са в хартийки или в числа на флашка.

Още от Централна и Източна Европа
Австрийският канцлер се изправя пред вот на недоверие в понеделник