IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зоран Заев няма апетит към президентския пост

Изборите трябва да се състоят през март или април следващата година

15:09 | 26.12.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

2019 г. ще бъде година на икономиката, каза премиерът на Македония в интервю за македонската телевизия 24 Вести.

Заев коментира, че брутният вътрешен продукт (БВП) на страната расте в последните 2 тримесечия и очаква това да продължи и през следващия период. До края на мандата на кабинета на Заев прогнозата е за ръст от 5%.

Премиерът оправда оптимизма си с нормализирането на отношенията и засилване на сътрудничеството между страните в региона.

Заев посочи още, че увеличението на търговията с Гърция е 17% след подписването на договора от Преспа на 17 юни 2017.

С 2,5% се е увеличило върнатото ДДС на фирмите вследствие на промените в данъчната политика на Македония, каза още Заев.

Премиерът на Македония обеща  гражданите да могат да получат до 15% ДДС обратно от 1 юли 2019 г. Според него ще има условия и за намаляване на лихвите по кредитите, отпускани от банките в Македония.

Премиерът Зоран Заев съобщи, че няма да се кандидатира за президент на страната. Изборите трябва да са през март-април 2019 г. Заев смята да остане министър-председател още един мандат и няма да променя състава на правителството.

На 26 декември обаче той предложи на парламента да отстрани двама министри без портфейл - Аксел Ахмедовски и Аднан Кахил. На мястото на Ахмедовски за министър без ресор и натоварен със стратегията за подобряване на положението на ромите бе предложен Музафер Байрам. На мястото на Аднан Кахил, като министър без ресор, отговарящ за чуждестранните инвестиции, Заев предложи Елвин Хасан.

Байрам е представител на Партията за цялостна еманципация на ромите. Хасан е заместник-председател на Партията за движението на турците в Македония.

Какво още прогнозира Зоран Заев вижте в продължението на материала в сайта на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:29 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още