IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зоран Заев: Сега е моментът да решим споровете си с България

Намираме се на финалната права, а след Нова година ротационен председател на ЕС ще е Франция, където предстоят избори, посочи премиерът в оставка

18:48 | 05.12.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Ще направя всичко, за да се намери решение на споровете с България, ако то не се намери сега, не вярвам, че ще се намери през 2022 година, коментира премиерът в оставка на Северна Македония Зоран Заев, съобщава Bulgaria On Air. По негови думи между 14 декември и 15 януари е периодът, когато може да се проведе Съветът по общи въпроси на ЕС.

"Лично аз смятам, че трябва да е ясно и на България, и на Европа, най-меко казано, че след мен ще има по-голяма неизвестност. Те знаят какъв съм, какви политики водя и към какво се стремя. Точно поради тази причина казвам, че това е най-положителният период за намиране на решение", категоричен е Заев.

Това е възможността да бъде направена стъпка напред и най-накрая след шестнайсет и половина години да започнем преговори за членство в общността, допълни той. Според него това е важен период, който изисква голяма отговорност и е необходимо стабилно мнозинство и правителство, което е осигурено с влизането на партия "Алтернатива" в управляващата коалиция.

Днес (5 декември) Заев подписа споразумение за включването на албанската формация на Африм Гаши в управляващата коалиция. По този начин ще имаме стабилно парламентарно мнозинство от 64 депутати в 120-местния парламент, каза премиерът на Северна Македония. Следващата неделя неговата партия - Социалдемократическия съюз, ще избере нов лидер, който ще бъде и новият премиер на страната.

Промените в правителството ще бъдат направени от следващия мандатоносител, каза още Заев.

За мен най-важното нещо в държавата е евроатлантическата ориентация и това, което сме започнали с България, коментира още той.

"Намираме се на края. Ние сме на фотофиниш Не мога да остава нещата така. Много ясно е очертана целта кога това нещо може да стане. След това идва председателството на Франция, а там ще има избори напролет и възможността да се намери прозорец за решение на спора между Македония и България е малък", подчерта Заев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 0
Един Българин
преди 2 години
Г-н Заев, решението на спора зависи основно от вас и вашата държава. Много добре знаете, че за България е по-добре да граничи с цивилизовани държави в разбирателство и просперитет, още повече с държави с които споделяме обща история, език (колкото и да отричате) и народ. На последното не държим да признавате, но ще попречим на всеки опит за подиравка с европейски граждани и нарушаване на техните права. Някой ден като минавате покрай народното събрание прочетете надписа над главния вход.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още