IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Байдън: САЩ са дълбоко загрижени за спорната зона в Източнокитайско море

Повишеното регионалното напрежение увеличава риска от злополуки и грешки в изчисленията, заяви вицепрезидентът на САЩ

13:27 | 04.12.13 г. 3
<p>
	Джо Байдън и Шиндзо Абе. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Джо Байдън и Шиндзо Абе. Снимка: Ройтерс

Американският вицепрезидент Джо Байдън заяви, че САЩ остават "дълбоко загрижени" за ситуацията около спорната зона в Източнокитайско море. Изявлението си той направи по време на поредната си спирка от визитата в Азия – японската столица Токио.

Разговаряйки с японския министър-председател Шиндзо Абе, Байдън определи апетитите на Пекин към зоната около островите Сенкаку като "едностранен опит за промяна на статуквото".

"Повишеното регионалното напрежение увеличава риска от злополуки и грешки в изчисленията", посочи американският вицепрезидент.

Байдън заяви, че е обсъдил спорния казус с премиера Абе. Той отново декларира готовността си "решително" да повдигне въпроса пред китайските лидери по време на визитата си в Пекин по-късно тази седмица.

Джо Байдън все пак подчерта, че решението на казуса със спорната морска територия трябва да бъде направено на държавно ниво между Китай и Япония. По думите му двете страни трябва да установят стабилна комуникация по въпросите за управление на кризи.

В края на миналата седмица китайската държавната информационна агенция Синхуа съобщи, че Пекин e изпратил изтребители, които да патрулират над спорните острови.

Ходът бе провокиран от информациите, че самолети на Япония и Южна Корея са последвали примера на американските изтребители Boeing В52, които прелетяха над зоната по-рано през ноември без да уведомят по какъвто и да е начин Пекин.

Повече по темата може да видите в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
Сините камъни
преди 10 години
Даааа, корпорацията САЩ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 10 години
Повече от загрижени са, според някои индикации... Щом отсвириха Сирия и Иран и отърчаха презглава там, явно тази дупка е по-важна за запушване! Сега пък Ердоган се разпаса и реши да си посвърши малко работа, докато "шефът" е зает... хахаха!Ей така и римляните по едно време са търчали от провинция в провинция да наказват непокорните, докато накрая не са се стопили и изчезнали някъде по пътищата... хаха...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
Vladi666
преди 10 години
Ае избийте се
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още