IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BBC: Водещи тенисисти са уреждали свои мачове

Медията разполага с имената на заподозрените, но те няма да бъдат разгласявани, тъй като вината им към момента не е доказана

13:54 | 18.01.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Водещи тенисисти, в това число и победители в турнирите от Големия шлем, са заподозрени в уреждане на мачове. Аферата е продължавала цели 10 години, показва разследване на BBC.

Британската медия, както и американската интернет агенция Buzz Feed News, са получили достъп до резултатите от разследването на Асоциацията на тенисистите професионалисти (АТР). Въпросното разследване е стартирало още през 2007 г.

Според данните престъпни организации на територията на Русия, а също така и в Италия - в северната част на страната и на остров Сицилия, са спечелили стотици хиляди английски лири от залагания на мачове, за които се предполага, че са били договорени.

По информация на Buzz Feed News три от тях са се провеждали през лятото в Лондон.

Така към 2008 г. на повърхността са излезли 28 имена на състезатели, които са били замесени в уреждането на мачове, но дейността им до момента не е била разгласена, нито пък допълнително разследвана или да се вземат някакви мерки.

BBC пък допълва, че разполага с имената на заподозрените, но те няма да бъдат разгласявани, тъй като вината им към момента не е доказана. През 2015  г. около 50 подозрителни мача от високите нива на тениса са били обект на сериозна финансова активност в букмейкърските сайтове и кантори.

Междувременно руската федерация по тенис обяви, че не разполага с информация сърбинът Новак Джокович да е получил предложение за манипулиране на изхода от негов мач по време на турнира в Санкт Петербург през 2007 година. Информацията за тази конкретна манипулация се появи във вестник Sun. По думите на сърбина предложението да загуби мача е било отправено към човек от неговия щаб, който му го е предал.

"Напоследък стана традиция за Джокович и други негови колеги да докладват подобни неща от миналото. Но в този случай той не засяга директно нас, Руската тенис федерация, така че не можем да направим нищо. Предложили са му, а той е отказал. И какво се е случило после?", попита президентът на руската федерация Шамил Тарпишев. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още