IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Готвят се нови законови промени, които да осветлят онлайн хазарта

Черните списъци не са ефективни, търсим начини да накараме фирмите да се лицензират, призна шефът на комисията по хазарта Огнемир Митев

15:15 | 22.10.13 г. 3
Готвят се нови законови промени, които да осветлят онлайн хазарта

Готвят се още промени, които ще накарат компаниите, предлагащи онлайн хазарт, да се лицензират. Това съобщи председателят на Държавната комисията за хазарт Огнемир Митев. Той отказа да коментира конкретните мерки, но намекна, че те ще станат факт до края на годината и ще бъдат обсъдени с проекта за бюджет за 2014 година и с промени в данъчното законодателство.

От думите му стана ясно, че ще бъдат дискутирани ставката за облагане на оборота на хазартния бизнес. В момента тя е 15 на сто и беше приета от правителството на Бойко Борисов, въпреки съпротивата от страна на бизнеса.

„Вярно, че на пръв поглед изглежда, че даваме прекалено много отстъпки, но така казината ще развиват по-добре своята дейност и ще плащат повече данъци“, допълни още Митев и поясни още, че целта е да бъдат приложени европейските директиви за сектора.

Хазартът носи приходи от 125 млн. лева годишно в хазната и има още потенциал за развитие, смята още той. По тази причина са и действията за осветляване на сектора.

Мерките за хазартния сектор са само част от цялостната политика на правителството да облекчи регулациите за бизнеса. Друга мярка е намаляването на санкциите за нарушения, които Митев определи като „неотговарящи на извършеното престъпление“.

Обсъжда се и идеята само една организация да следи дейността на хазартните сайтове. В момента три организации контролират работата на сайтовете, а по-добре ще бъде сървърите да бъдат свързани само с една – Националната агенция по приходите (НАП).

Всички тези планове се обсъждат с активното съдействие на бизнеса, категоричен беше още Огнемир Митев.

На този етап лиценз за извършване на онлайн хазарт е издаден само на едно дружество - efbet.com, регистрирано в Малта. Документи са подали още две – българска и „световно известна компания“, коментира още Митев.

Останалите сайтове, предлагащи онлайн хазарт, са в т. нар. „черен“ списък. В него в момента са включени 140 сайта. На въпрос на Investor.bg председателят на комисията по хазарт призна, че мярката с ограничаването на дейността на сайтове в публичното интернет пространство не е ефективна, но е предвидена в закона и докато текстовете не бъдат променени, ще се работи и в тази насока.

Той обясни, че има държави, в които в "черните" списъци присъстват по 200 - 300 сайта. 

В момента сайтове без лиценз нямат право да извършват дейност на територията на България и техните домейни са блокирани от властите. Повечето сайтове обаче публикуват линкове, които дават възможност филтрите да се прескочат и потребителите спокойно да залагат.

Именно невъзможността да се определи мястото на стопанската дейност и съответно – облагането с данъци на дейността, е основният проблем на онлайн хазарта, не само у нас. Сървърите се разполагат в страни като Северна Корея или Китай и това прави трудно следенето от властите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
vankata89
преди 10 години
Хахах че те букмейкарите знаят ли изиобщо къде се намира на картата нашият *** :D. Да не са луди да дават пари за нищо. А и кат гледам няма особен интерес от тях към *** ни. Евала бе Бошков, евала бе череп за тос закон
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
mathematician
преди 10 години
Реално повечето сървъра са в Англия и повечето букмейкъри са регистрирани там. Има и такива регистрирани в Малта, Гибралтар и други "офшорни" зони, но там са регистрирани компаниите докато реалните сървър са някъде из континента.Става въпрос за Европа (без Азия и Америка).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
misanthrope
преди 10 години
Ха ха, Северна Корея или Китай - Опашата лъжа.По-скоро Гибралтар ( Британска територия) Разни острови и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още