IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Канбера е най-доброто място за живот според ОИСР

Австралия оглави списъка на страните с най-добри условия за живот

11:57 | 08.10.14 г. 6
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Австралийската столица Канбера е най-доброто място за живот в света, сочи нов доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Канбера води в класацията на регионите, докато Австралия оглави списъка на страните с най-добри условия за живеене, изпреварвайки Норвегия, пише BBC.

За целите на изследването ОИСР класира 362 региона във своите 34 страни членки. Организацията е използвала девет показателя за благополучие, включително доходите, образованието, работните места, безопасността, здравето и околната среда.

В топ 10 попадат пет австралийски града, включително Сидни, Мелбърн и Пърт. Сред местата с най-добри показатели в света са Ню Хампшир във Великобритания и Минесота в САЩ.

Мексикански щати пък заемат почти всичките 10 най-зле представили се региони в класацията.

На ниво държава Мексико, Турция, Унгария, Полша и Словакия са отбелязани като най-лошите места за живеене.

Медиен отзвук

Класацията на ОИСР изпълни с гордост някои австралийски медии и се оказа изненада за други.

"Канбера е най-доброто място за живот в най-добрата страна в света“, пише Sydney Morning Herald, докато конкурентната медия Herald Sun пусна заглавие „Наистина ли Канбера е най-добрият град в света? По-скоро смъртно наказание“.

Според Canberra Times списъкът „за пореден път потвърждава това, което много от местните хора в Канбера отдавна знаят: че градът е най-доброто място за живеене в света“.

Проучването на ОИСР е едно от малкото, които анализират качеството на живот в страните.

"През последните години се наблюдава, че увеличаването на осведомеността за макроикономическите данни като БВП не дава подробна картина за условията на живот на обикновените хора", посочва на сайта си организацията.

"Разработването на статистически данни, които могат по-добре да отразяват по-широк кръг от фактори, имащи значение за хората и тяхното благосъстояние, са от решаващо значение за доверието и отчетността на публичните политики и самото функциониране на демокрацията“, допълват от ОИСР. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 1
misanthrope
преди 9 години
Викаш, кат се махнат гадостите е добрe :D:D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 3
Klakson
преди 9 години
Живял съм в Канбера, не е лошо и не е скучно, но най-доброто място за живот е България! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 3
michaelis
преди 9 години
еми наща държава я няма в класацията ... :))) a за Австралия не знам не съм бил там, но познавам хора които живеят там само че в Melbourne и казват, че е добре сега за паяци и змии има не е кат да няма и малко с водата е ***, но общо взето имат морета и плажове, пароци има и е ок е малко и гадини във водата има ама са кво да се прай ... :)) те гадинките не са прости и те искат на топло .. :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
misanthrope
преди 9 години
И да, кои страни участват че все пак Полша и Словакия и Унгария най-лошите места...нали де ти Мексико, де ти тези трите - няма база
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 8
misanthrope
преди 9 години
E тва е пълен смех. Не съм бил там, обаче от това което знам за Австралия .. не мерси. Змии, паяци, суша... колко да е облагородено, ако беше много хубаво, Английската кралица щеше да се премести там, а не да праща затворниците
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 5
MZ/X
преди 9 години
Камбера е едно от най-скучните места за живеене в света!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още