IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колорадо спечели 2 млн. долара от марихуана през януари

Заедно с продажбата на канабис за медицински нужди общо продажбите се очаква да възлязат на 11 млрд. долара през 2014 г.

10:30 | 11.03.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Различни видове марихуана на витрината на магазин в Колорадо. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Различни видове марихуана на витрината на магазин в Колорадо. Снимка: Ройтерс

От сделки с наркотици след легализираното на марихуаната американският щат Колорадо е спечелил под формата на данъци само през януари около 2 млн. долара (1,4 милиона евро), предава DPA.

Данните, поднесени от компетентния данъчен орган в понеделник показват, че търговците са продали само през първия месец на годината "трева" на стойност малко над 14 млн. долара (10,1 милиона евро). Ако към тази сума се добавят и таксите за лицензиране на продажбата на марихуана и приходите от медицинска марихуана, то данъчните на Колорадо са събрали 3,5 млн. долара.

Губернаторът Джон Хикенлупър обаче очакваше още по-високи приходи. Той ще се яви през ноември на поредните избори за губернатори в щата. Хикенлупър вече е планирал как да похарчи 133 млн. долара от приходите от легалната продажба на марихуана - голяма част от сумата ще бъде използвана до юни 2015 г. за информационни кампании за незаконните наркотици и за подпомагане на наркозависимите.

Щатът събира от търговията с наркотиците 12,9% данък продажби и налага акциз от 15% върху продажбата на марихуана, от който се надява да събере 600 млн. долара за 2014 г. Заедно с продажбата на канабис за медицински нужди общо продажбите се очаква да възлязат на 11 млрд. долара през финансовата година.

Гражданите гласуваха през миналата година за въвеждането на тези данъци и постановиха, че първите 40 млн. долара трябва да се използват за изграждането и поддръжката на училищните сгради. Избирателите в Колорадо гласуваха през 2012 г. за легализирането на марихуаната, в сила законът влезе в началото на тази година.

В щата граждани на възраст над 21 години могат от началото на годината законно да купуват и консумират марихуана - до една унция, или да отглеждат максимум шест растения. Междувременно сега в Колорадо има около 160 лицензирани магазина, в които може да бъде продавана тревата.

Колорадо заедно с Вашингтон са единствените щати в САЩ, където употребата на канабис става легална без необходимост от лекарско предписание. И в двата щата остава забраната за употреба на обществени места, а търговските продажби са разрешени едва след като се подготвят и бъдат одобрени от съответните регулаторни органи.

Перспективите пред пазара изглеждат добри. През изминалата година 2000-4500 легални дистрибутори, които са продавали марихуана за медицински цели, са имали приходи от 1,2-1,3 млрд. долара, пише браншовото списание Medical Marijuana Business Daily. До 2018 г. обемът на пазара може да се увеличи до 6 млрд. долара.

Който иска да има реална представа за това колко пари могат да се спечелят с марихуана, може да разгледа данните за черния пазар. Само в САЩ в момента той се оценява на около 18 млрд. долара. "Едно нещо е сигурно - това е важна икономическа дейност", казва Джон Гетман, активист за реформи в законите и бивш председател на National Organization for the Reform of Marijuana Laws (Националната организация за реформа на законите за марихуана).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
Сините камъни
преди 10 години
Познавам задочно българин, който в Колорадо отглежда марихуана и казват, че е доволен................................
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още