IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

2020 г. за СофтУни – извънредна обстановка, предизвикателства, промени и планове

Тази година се очертава като най-успешната за компанията до момента

17:43 | 21.10.20 г.
Автор - снимка
Създател
2020 г. за СофтУни – извънредна обстановка, предизвикателства, промени и планове

Иван Ненков е един от тримата основатели на СофтУни, като в компанията заема ролята на CEO. Той стои зад редица ключови процеси – от управление на бизнес отношенията, финансово планиране, стратегическо развитие, до маркетинг, продуктово позициониране и др. В неговите ръце стои изграждането на сериозна организационна структура вътре в компанията, която днес включва близо 100 служители и огромна общност от студенти, голяма част от които вече успешно реализирали се в някои от най-перспективните области на 21 век.

Поговорихме с Иван Ненков, за да научим как се справя СофтУни по време на извънредната обстановка – какво се случва с организацията, какви са предизвикателствата и бъдещите планове.

- Какво се случва със СофтУни от началото на годината до този момент?

- 2020 е една много различна година за СофтУни. Година, изпълнена с големи промени от изцяло ново естество. Предизвикателствата, пред които пандемията изправи целия свят, не подминаха и нашата организация. По принцип около една трета от нашите курсисти се обучават присъствено в учебните ни зали, което наложи тяхното преминаване в изцяло онлайн форма на обучение, а тук включваме и обучението на най-малките, децата на възраст между 5 и 12 години, които се обучават в детската ни академия SoftUni Kids, при които налагането на изцяло онлайн формат на обучение е особено предизвикателство.

За щастие, успяхме да реагираме много добре на тази ситуация, организирайки за отрицателно време всички наши операции и обучителни процеси в изцяло онлайн формат, а студентите ни се приспособиха отлично към тези промени, запазвайки своята продуктивност и успеваемост.

Годината започна с голяма несигурност, породена от извънредната обстановка, но въпреки това сега сме на път да затворим най-успешната година за организацията от нейното създаване през 2013. Извънредната обстановка не повлия отрицателно и на голямата част от компаниите в IT сектора, като смятам, че в дългосрочен план дори ще ускори растежа на тази индустрия, като следствие от нуждата от глобалната дигитализация на бизнеса.

Генераторът на това още по-голямо ускорение на този процес е именно пандемията, която наложи на компаниите изцяло нови модели на работа, трансформирайки голяма част от техните процеси и операции в дигитална посока. Този ускорен тренд на глобална дигитализация създава още по-голяма нужда от експертиза в сферата на софтуерната разработка и дигитализация, което предвещава още по-светло бъдеще за тази индустрия, IT компаниите и техните специалисти.

- Историята на СофтУни е вече 7-годишна. Какво научихте до момента и с какво предстои да се сблъскате тепърва?

- Гордеем се много, че за тези 7 години успяхме да изградим най-успешния образователен модел, с изключителен фокус върху развитието на реални практически умения сред курсистите ни и тяхната последваща реализация на пазара на труда. Нашата визия винаги е била не просто да разпространяваме знания, а да превърнем тези знания в умения, от които бизнесът има нужда и чрез които курсистите могат да се реализират и успешно да стартират своята кариера.

В основата на този ефективен образователен модел стоят няколко ключови компонента. СофтУни си колаборира пряко със стотици компании от индустрията и експерти със солиден опит, като нашият стремеж е да работим с най-изявените имена. Студентите ни имат възможността да се обучават лично от тези изявени експерти, изграждайки умения за това как се случват нещата в реална бизнес среда, работейки по реални проекти и бизнес казуси.

Обучителните ни програми също се създават в пряка колаборация с бизнеса, преминавайки през един непрестанен процес на усъвършенстване и актуализация, спрямо новите промени и тенденции в индустрията, която всички знаем, че е най-бързо променящата се. Учебната ни методология е стигнала до ниво на много висока ефективност, като резултат от хилядите проведени обучителни формати и преминаването на над 150 000 курсисти през тези обучения в последните 7 години.

Разбира се, постигнатото не ни задоволява и нашия стремеж към усъвършенстване и развитие ще продължи. Вярваме, че този успешен образователен модел е уникален не само за България, но има потенциала да бъде развит и наложен на международната сцена, в която посока вече работим усърдно. Първата стъпка, която вече направихме, е стартиране на модела на румънския пазар, който е доста сходен с българския, но в същото време липсват работещи образователни решения, особено в сферата на IT.

- Какви цели сте си поставили до края на годината?

- Както вече споменах, 2020 се очертава като най-успешната за СофтУни до този момент. В професионалните ни програми в момента се обучават едновременно над 10 000 човека и още толкова в курсовете ни за специализация. Основната цел за нас е да изградим тези млади и мотивирани хора като професионалисти и експерти, предоставяйки им всичко необходимо за тази цял, така че да стартират успешно желаната от тях кариера или свои собствени бизнес начинания.

В международен план предстои да обявим изцяло обновената ни образователна платформа за онлайн обучения, чрез която курсистите ще имат възможност да се обучават в образователните ни програми в удобно за тях време и с подходящо за тях темпо и едновременно с това, получавайки персонално менторство и насоки от нашия образователен екип. Това е вълнуващ момент за нас, защото тези стъпки ще поставят СофтУни на световната карта в сферата на образованието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:47 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още