Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

203 училища представиха проекти за иновации

Списъкът с одобрените иновативни училища ще е ясен до края на април

203 училища представиха проекти за иновации

Снимка: Pixabay

Общо 226 проекта за училищни иновации от 203 училища са постъпили в Министерството на образованието и науката до края на януари, когато изтече крайният срок за кандидатстване за статут на иновативно училище, съобщават от пресцентъра на просветното министерство.

Постъпилите проекти ще бъдат оценявани първо в регионалните управления по образованието. След това те ще бъдат разгледани в обществена комисия, която до 28 април 2017 г. ще подготви списък за одобрение на иновативни училища от Министерския съвет, който да бъде обявен на 31 май.

Най-много подадени проекти има от училища в София-град - 64, също от Варна, Пловдив и София-област.

Новият Закон за предучилищното и училищното образование позволява за първи път да бъдат признати за иновативни училища или отделни паралелки, които подобряват качеството на образованието чрез иновации. Проектите съдържат форми на работа, чиято цел е да засилят интереса на децата към ученето, да им помогнат по-лесно да усвояват знания и да развиват своите таланти.

Нестандартните подходи се прилагат в три посоки - нов или усъвършенстван начин на управлението на училището или детската градина; промени в учебния план и нови учебни предмети, програми и планове, съчетани с модерни методи на преподаване.

Едно от важните изисквания към кандидатите е училищните проекти за иновации да са одобрени от родителите на всички деца, с които ще се работи по нов начин. Задължително е също обучението да е съобразено с държавните образователни стандарти.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Деляна Петкова

Последни новини

Коментари (0)


Още от Други
МОН работи по няколко варианта за по-леки ученически раници