Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

206 хил. деца в училищна възраст са извън образователната система

Преждевременно отпадналите от образованието деца са 130-150 хиляди

206 хил. деца в училищна възраст са извън образователната система

Снимка: Pixabay

Близо 206 хил. деца в задължителна училищна и предучилищна възраст в България трябва да бъдат привлечени в образователната система. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, предава БТА.

Толкова са децата, които не са били открити в системата на Министерството на образованието, като този брой е максимален. По думите на министъра този брой не кореспондира със статистиката за преждевременно отпадналите от системата деца, които са 13-14%, или 130-150 хил.

Според министъра само работата на терен ще установи дали дадено дете е в съответния град, в друго населено място или друга страна. 

Още по темата

Миналата седмица правителството анонсира механизъм за съвместна работа на институциите по обхващане и задържане в образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст.

Просветният министър обясни начина, по който ще работят екипите.

По думите му много е важна интервенцията в задължителната предучилищна възраст между 5 и 7 години. Необхващането на децата в тази възраст създава проблема с усвояването на български език, което е и предпоставка децата много по-лесно да отпадат от училище, смята той.

Децата не трябва да бъдат изключвани, а подпомагани и включвани в образователната система, като се осигурява всякаква обща и допълнителна подкрепа за личностното развитие. За децата, натрупали дефицити в начален етап, е предвидено допълнително обучение, допълни Вълчев.

По статията работи: Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Други
Лятна школа по въведение в динамично-стохастичните модели на общо равновесие