Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

290 от 2400 училища в страната са иновативни

Училищата ще обменят добри практики чрез програма "Еразъм"

290 от 2400 училища в страната са иновативни

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Вече втора година училищата представят проекти за иновации и 290 от общо 2400 в страната са иновативни, или това са около 12-13% от българските училища. Този процент все още е малък, но има и други училища, които не са кандидатствали с проекти, но имат добри практики. Това каза пред журналисти министърът на образованието Красимир Вълчев на първия национален форум за иновациите в образованието, предаде БТА.

Вълчев уточни, че едно училище, ако е иновативно, това не означава, че във всичките класни стаи се работи с иновативни методи.

МОН и регионалните управления по образованието трябва да подпомагат и насърчават училищата да правят иновации и да им дадат по-голяма свобода за това, заяви министър Вълчев. Той добави, че целта е повече иновативни елементи да има в организацията на учебния процес, в съдържанието, в учебните програми и най-вече в методите на преподаване, като всичко това се разрешава от Закона за предучилищното и училищното образование. 

Още по темата

Иновативният и креативният учител е най-ценната иновация и преди всичко трябва да имаме добри учители във всички училища, отбеляза Вълчев по повод изнесени данни на форума, че най-малко иновативни са професионалните училища, а най-иновативни са профилираните гимназии.

По думите му на отрасловия съвет през миналата седмица за подписването на анекса за увеличението на учителските заплати с 20% от 2019 г. е било коментирано със синдикатите, че училищата се справят с веществената издръжка, но в най-голяма степен имат нужда от средства за развитие. Те са им необходими за съвременни образователни ресурси, за иновации, за въвеждането на информационните технологии и това ще бъде приоритет на бюджетната политика в сектора, каза министърът.

Той съобщи, че в момента се дават относително малко средства - 11-12 милиона лева, за подобряване на материалната база и за развитие на училищата, но няма средства, които да бъдат в бюджетите на всички училища, за да се насочат за развитие, освен тези 25 лева, предоставяни на ученик.

Той съобщи, че ще се използва програмата "Еразъм", за да се насърчат училищата да обменят добри практики, да правят партньорства и да се подпомагат взаимно за въвеждането на иновациите. В началото на следващата година ще бъде създадена такава програма, заедно с националните програми в образованието за 2019 г., като тя ще започне минимум с 1,5 милиона лева за обмяна на опит между училищата за иновации, но занапред тези средства ще се увеличават.

По статията работи: Надежда Бочева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Други
Кабинетът отпусна допълнителни 8 млн. лв. на общините за транспорт на ученици