IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Алма матер се класира сред 16-те най-добри университета в състезание по право на ЕС

За първи път от 12 години Юридическият факултет на Софийския университет участва със свой отбор

15:57 | 21.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Софийски университет&nbsp;&bdquo;Св. Климент Охридски&rdquo;</em></p>

Снимка: Софийски университет „Св. Климент Охридски”

Отборът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" се класира сред 16-те най-добри университети в света в най-старото състезание по право на Европейския съюз, съобщава висшето училище на сайта си. 

За първи път от 12 години Юридическият факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски” участва със свой отбор на най-старото и престижно състезание по право на Европейския съюз – European Law Moot Court. Състезанието е организирано под патронажа и със съдействието на Съда на Европейския съюз, който е и домакин на финала.

В състезанието всяка година участват над 130 отбора от цял свят, сред които Харвард, Оксофрд, Кембридж, Маастрихт, Хага, Колумбийският университет, Университетът Париж 2 и др.

До устната фаза на състезанието се допускат най-добрите 48 отбора, определени въз основа на оценките на техните писмени защити. Устната фаза на състезанието се провежда в два кръга – регионални финали и голям финал. Тазгодишният регионален финал, в който участва отборът на Софийския университет, се проведе в шведския град Гьотеборг.

Отборът на Софийския университет в състав Анна-Мария Атанасова, Емануил Колев, Иван Петров и Симеон Вачев успешно разреши зададения казус в областта на икономическата и парична политика на Европейския съюз. След прекрасно пледиране на английски и френски език, представителите на Алма матер успяха да се класират за полуфинала на състезанието в позиция генерален адвокат, където се изправиха срещу отборите на Колумбийския университет (Ню Йорк), Университетът на Маастрихт, Хага и HEC (Париж). Подготовката на отбора бе поверена на гл.ас.д-р Иван Стойнев.

Силното представяне на нашия отбор бе допълнено и от факта, че една от най-високите индивидуални оценки на състезателите бе за Анна-Мария Атанасова, която впечатли съда с чудесни правни и езикови познания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още