Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Близо 2 млн. лева одобри кабинетът за образователни програми

Средствата са от бюджета на Министерството на образованието и науката за 2019 г.

Близо 2 млн. лева одобри кабинетът за образователни програми

Снимка: Pixabay

Правителството одобри допълнителни трансфери по бюджетите на общините в размер на

1,926 млн. лв. за 2019 г. за финансово осигуряване на дейности по четири национални програми за развитие на образованието: "Обучение за ИТ кариера", "Осигуряване на съвременна образователна среда", "Заедно за всяко дете" и "Иновации в действие". Това съобщи пресслужбата на кабинета.

По програма "Обучение за ИТ кариера" се предоставят общо 87 846 лв. за две общински училища. През учебната 2018-2019 г. броят на обучаваните е надвишил значително прогнозния брой ученици. Така общинските училища ще бъдат компенсирани за извършените разходи. Целта е да се увеличи броят на учениците с професионална квалификация по професия от "Компютърни науки", а в гимназиите да бъде изграден капацитет за съвременно софтуерно образование. Също така трябва да се засили връзката с университетите и с ИТ бизнеса. Част от учениците ще могат да започват работа в софтуерни компании.

За финансиране на дейности по модул "Модернизиране на системата на професионалното образование" на НП "Осигуряване на съвременна образователна среда" се предоставят 493 992 лв. на 12 общински училища. С тях ще се авансират 65 на сто от стойността на одобрените проекти. Целта е да бъде осигурена съвременна материална база с най-новото техническо оборудване.

С Постановлението се предоставят и 136 443 лв. за 71 общински училища и детски градини по модул "Добри практики за взаимодействие с родителите на институциите от предучилищното и училищното образование" от програмата "Заедно за всяко дете". Средствата са за финансиране на дейности за привличането и ангажирането на всички заинтересовани страни към процеса на обхващане на децата и учениците в образователната система.

По програмата "Иновации в действие" се предоставят 1,2 млн. лв. за 466 училища в 144 общини. Списъкът на иновативните училища за учебната 2018/2019 г. включва 290 училища. Те ще извършват двустранно сътрудничество за обмен на иновационни практики помежду си. Училища, които не са в Списъка на иновативните училища също могат да избират по едно иновативно училище за посещение. Целта е изграждане на мрежа на иновациите.

Предложеният акт не води до въздействие върху държавния бюджет, тъй като необходимите средства за изпълнението му се осигуряват от бюджета на Министерството на образованието и науката за 2019 г. 

 

По статията работи: Евгения Маринова
Още по темата: Други

Последни новини

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от