Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Българите от Англия и Германия с най-голям интерес да се завърнат в страната

Трайна тенденция към завръщането обратно в България на висококвалифицирани кадри с опит зад граница отчитат от форум "Кариера в България"

Българите от Англия и Германия с най-голям интерес да се завърнат в страната

Снимка: Кариера в България

На 5 септември 2017 година в София се състоя десетото юбилейно издание на най-големия кариерен форум за българи с опит в чужбина – „Кариера в България“, организиран от фондация „Идентичност за България“ и сдружение „Тук-Там“.

Форумът е първото събитие у нас под изключителния патронаж на Европейския парламент и с подкрепата на Държавна агенция за българите в чужбина. Целта на форума е да даде възможност за информиран избор за професионална и лична реализация в България на сънародниците ни с опит зад граница.

През годините българи с опит от над 85 държави са посетили форума. Организаторите споделят, че най-много участници идват от Западна Европа и САЩ, като българите с опит в  Англия са 23%, следвани от Германия (16%), САЩ (14%), Холандия (12%), Франция (10%).

Посетители на форум „Кариера в България“ по държави, 2008-2017 година

„Наблюдаваме, че все повече българи виждат възможности за реализация и развитие в страната ни и че пазарът на труда у нас все повече се нуждае от висококвалифицирани кадри“, казва Мариела Станулова от организаторите на форума. „Нарастващият брой на завръщащите се е положителен сигнал, че потенциалът на България да предоставя добри възможности за кариерно развитие и живот нараства.“

За 10 години организаторите отчитат трайна тенденция на българите, заминали да учат или работят в чужбина, да се връщат и да развиват своята кариера обратно в родината.  От всички участници, посетили форума в периода 2009-2017 г., средно 58% вече са се били върнали в България, 18% са посочили, че ще се върнат, а 24% са колебаещи се.

„На форума, а и през цялата година подкрепяме българи, които избират да се върнат в страната, свързвайки ги с работодатели, давайки информация и създавайки им социална среда и възможности за обмяна на опит и контакти. Положително за нас е, че всеки трети от участниците във форума, които са посочили, че се колебаят на някое от изданията, на следващо такова е посочил, че ще се върне или вече го е направил“, споделя Мила Натудова от организаторите.

Над 1500 кандидати ежегодно се срещат с работодатели. През 2017 г. броят на фирмите-работодатели във форума достигна над 100, а много от тях участват в събитието ежегодно, изграждайки цели екипи от българи с опит зад граница.

Работодателите смятат кадрите с такъв опит за по-отговорни, инициативни, владеещи добре чужди езици, адаптивни.

Кандидатите пък вярват, че в България ще имат по-бърз шанс за развитие в кариерата и ще са по-конкуретоспособни на пазара на труда, отчитат и възможностите за стартиране на собствен бизнес.

По време на миналогодишния форум 70% от участниците са намерили работодател, който харесват, а 94% от работодателите са намерили хора, които биха назначили на работа.

По статията работи: Екип на Investor.bg
Още по темата: Други

Последни новини

Коментари (2)

2
 
3
 
2
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
1500 ходят на сбирките, половината я се върнат - я не. В същото време 50 000 годишно си напускат страната ...
2
 
7
 
1
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Доста сериозни фирми се усетиха навреме и предложиха европейски заплати на завърнали се специалисти .За останалите в бъдеще ще имат доста проблеми с намирането на квалифицирани кадри .

Още от Други
До есента трябва да има ученически шкафчета за половината ученици от 1 до 7 клас