Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Чуждестранните студенти могат да станат фактор на пазара на труда

Законодателството е остаряло, заяви вицепрезидентът на ВУЗФ Детелина Смилкова

Чуждестранните студенти могат да станат фактор на пазара на труда

Снимка: Архив Ройтерс

Един от вариантите да се запълнят многото свободни места в българските университети и да се влее „свежа кръв“ на пазара на труда са чуждестранните  студенти. Те имат голям интерес към България, но няма държавна политика в тази сфера. Това каза пред Bloomberg TV Bulgaria вицепрезидентът на Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) Детелина Смилкова.

Регулациите и стандартите за чуждестранни студенти са от времето на социализма, като почти нищо не се е променило, изтъкна тя. 

Още по темата

„Министерството на образованието дори няма страница на английски език, в която чуждестранните студенти да научат за България. Това не е така в Македония и Сърбия. Трябва да се каже, че броят на тези студенти в една Македония е по-голям отколкото в България“, каза още тя.

Какви са ползите от чуждестранните студенти? Според Смилкова те са изключително много, включително огромни приходи както за университетите, така и за държавата.

„Например във Великобритания само от такси на година в държавата влизат 3,9 млрд. лири, като още 6,3 млрд. се вливат в икономиката под формата на разходи за живот. В САЩ пък на първо място по доходност е военната промишленост, а на второ място са международните студенти“, коментира Смилкова.

„Само преди няколко години имахме около 9 хил. международни студенти, от които 5 хил. от Турция, а приходите от тях бяха 222 млн. евро. Такси се получават заради административните процедури, от услугите, които ползват студентите, като цяло таксите за международни студенти са между 3 и 8 хил. евро на годишна база“, добави вицепрезидентът на ВУЗФ.

Тя посочи визите като проблем, както и остарялото и тромаво законодателство.

Вижте още тук.

По статията работи: Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Последни новини

Коментари (1)

0
 
2
 
1
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
А адекватно образование кога? Може и на местните студенти :)

Още от Други
С най-високи доходи са завършилите информатика, математика и медицина