IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дават по 15 хил. лева за всяка защитена специалност

Целта е да се осигури по-плавен преход към много по-пазарно ориентирано и с по-добра реализация висше образование, каза Меглена Кунева

09:49 | 25.08.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Висшите училища ще разполагат с допълнително по 15 хил. лева за всяка защитена специалност. След това по сложна формула ще се дават допълнителни средства, изчислени по специална методика между броя на приетите за обучение студенти в първи курс и 90 на сто от диференцирания норматив за професионалното направление на съответната "защитена" специалност. Това заяви за БТА вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева в коментар за определените от правителството 12 "защитени" специалности за обучение в университетите.

В списъка на 12-те "защитени" специалности са арабистика, арменистика и кавказология, индология, иранистика, китаистика, кореистика, новогръцка, португалска, румънска и унгарска филология, японистика и хебраистика.

Чрез допълнителното финансиране се гарантира чрез държавния бюджет, че тези специалности са важни, трябва да ги има и държавата ги подкрепя финансово, посочи Кунева. Тя отбеляза, че е хубаво, че тези специалности не са много и това означава, че има ясни критерии и те могат да са като "сито" на всякакъв друг интерес, който може да "доведе до изкривяване на пазара на образованието".

По думите й това е много рядък подход, който трябва да се направи според Закона за висшето образование, който осигурява по-плавен преход към много по-пазарно ориентирано и с по-добра реализация висше образование.

Тя отбеляза, че у нас се знае, че "не се засича много лесно пазарът на образование с пазара на труда". Имаме добър пазар на образование за икономисти и юристи - тези специалности се търсят, но след това, когато става въпрос за пазара на труда, се търсят повече инженерни специалности, коментира вицепремиерът.

"Защитените" специалности във висшето образование са такива специалности, за които липсва заявен интерес или заявеният интерес е нисък, обясни министър Кунева. Тя добави, че те се поддържат, защото, ако се закрият тези факултети и специалности заради липса на студенти, след години, когато се наложи да се търсят специалисти за тях, ще се окаже, че няма кой да ги обучава. Според двустранни спогодби държавата ни е поела ангажимент за поддържане на нивото на изучаване на езика и на културата на страните, свързани с тези "защитени" специалности, каза Меглена Кунева.

Тя обясни също, че "защитените" специалности трябва да нямат общ фундамент с други специалности, да не могат да се обединяват с друга по-тясна специалност, без това да затрудни и дублира обучението, но и да са уникални по място на обучението и по съдържание на учебните планове и програми. 

След много обсъждания се отказахме от такива специалности, които искаха да бъдат защитени, като специалността "Кетъринг", каза министър Кунева. Тя уточни, че това е бакалавърска програма, която се предлага само в едно висше училище, но учебното й съдържание съвпада с други специалности в повече от 75 процента. Това означава, че няма уникалност, но няма и необходимост от висше образование с такава професионална квалификация.

Специалността "Балканистика" не я включихме също в списъка на "защитените" специалности, тя се учи в Софийския университет "Св. Климент Охридски", но се изучава и в още в три висши училища, каза Кунева. Тя даде пример и с "Хидромелиоративно строителство" и "Хидротехническо строителство", които са много важни специалности и са постъпили предложения да станат "защитени", но след проверка се е установило, че те се припокриват на 75 процента с други специалности.

В професионалното направление "Металургия", в три сходни специалности, общият брой на студентите е 147 и се учат сходни дисциплини. И тук уникалността в тези специалности не се потвърди, за да станат те "защитени", каза министърът.

По данни на Центъра за информационно осигуряване на образованието сега висшите училища предлагат над 700 специалности за обучение след средно образование и за степените "бакалавър" и "магистър", съобщи Кунева. Тя отбеляза, че през 1997 г. специалностите в университетите са били 200 и коментира, че "има много силно роене на специалности, което не винаги е оправдано". Според академичната си автономия университетите имат право да откриват специалности в рамките на акредитирано професионално направление, но тяхна е отговорността то да не доведе до необосновано увеличение на специалностите.

Въпросът е най-добрият университет да бъде подкрепен и съм сигурна, че всеки от съществуващите университети има област, в която е най-добър и там да насочи усилията си, заяви министър Кунева. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:49 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 7 години
това със защитените специалности кой ***.ак го измисли ... зада дадът субсидия на един човек, ще се смята по сложна формула може би от 3-4 чиновника ... абе що не сложите и един четец за отпечатъци в университета, а ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още