Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Европрограмата за наука ще инвестира в млади преподаватели

Необходимо е да има и вътрешни политики в университетите за квалификация на добрите преподаватели, заяви просветният министър

Европрограмата за наука ще инвестира в млади преподаватели

Снимка: Pixabay

Просветният министър Красимир Вълчев обеща да се инвестира в млади преподаватели във висшите училища. По Оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж" ще започне национална програма, с която ще се стимулират университетите да разработят политики за развитие на преподавателите си.

Това заяви министърът на образованието и науката на заключителната среща по проекта "Иновативни инструменти за подобряване уменията на преподавателите във висшите училища за повишаване качеството на висшето образование в България" /BGTITHE/ по програмата "Еразъм +", съобщават от МОН.

„За да поддържаме мрежата от висши училища и да имаме добро образование, трябва да инвестираме в млади преподаватели във висшите учебни заведения“, е посочил Вълчев.

Той е допълнил, че темата за развитието на преподавателите във висшите училища е от изключително значение за обществото, защото в следващите години се очаква да има недостиг на специалисти в различни области, включително и на преподаватели.

Трябва да фокусираме политиките си върху развитието на необходимите умения у преподавателите, за да бъдат по-подготвени, е казал министърът. И е посочил, че е необходимо да има и вътрешни политики в самите университети за квалификация и насърчаване на добрите преподаватели. Те от своя страна трябва да използват иновативни подходи, с които да мотивират студентите да развиват най-важното умение за учене през целия живот и да ги провокират да развиват творческите си умения.

В рамките на форума са били обсъдени новите цели на Европейското пространство за висше образование и резултатите, постигнати по проекта BGTITHE.

Проектът BGTITHE се изпълнява от екип експерти от Министерството на образованието и науката в партньорство с експерти от Центъра за развитие на човешките ресурси и петима национални болонски експерти. В рамките на проекта е направен анализ на използването на иновативни методи на преподаване в България. Успешните практики в преподаването и ученето са обобщени и разпространени сред висшите училища.

По статията работи: Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Други
Кадър на деня за 24 май